Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Vapenexport främjar krigsbrott i Jemen

Västländers vapenexport möjliggör att krigsbrott begås i Jemen.

En expertgrupp inom FN som granskar kriget konstaterar att det råder en ”straffrihetens pandemi”.

Av Grim Berglund/TT

JEMEN FN-panelen kom med en tredje årlig rapport på onsdagen. Studien rör tiden från juni 2019 till juni 2020.

– Ingen kan säga ”vi visste inte vad som hände i Jemen” efter alla dessa år av dokumentation av krigets verkningar, säger panelens ordförande Kamel Jendoubi.

Sexårigt krig

FN-gruppen anser att begångna brott bör kunna behandlas av Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Den pekar också ut flera länder som stödjer de stridande parterna – främst Iran och Saudiarabien – i det sexåriga krig som enligt Reuters krävt över 100 000 dödsoffer.

Men även Storbritannien, Kanada, Frankrike, USA och Iran stödjer striderna ”vilket även gäller överförande av vapen, något som hjälper till att vidmakthålla konflikten”.

 I år har vi lagt till Kanada, då landet utökat sin vapenexport 2019, säger Ardi Imseis som ingår i panelen, och lägger till att även Spanien, Polen och Italien har sålt vapen till de olika aktörerna i konflikten.

FN-panelen föreslår att FN inför en utredningsdel, liknande den som finns för Syrien och Myanmar, som ”genomför ytterligare utredningar och förbereder akter för specifika brott” som åklagare sedan kan använda i domstol.

Svenskt förbud

Expertgruppen av utredare tillsattes av FN:s råd för mänskliga rättigheter 2017.

Inbördeskriget i Jemen kompliceras av de många aktörer som strider om makten. De Iranstödda Huthirebellerna kontrollerar stora delar av landet, medan separatiströrelsen STC söker landvinningar i främst södra delen av Jemen. Landets formella regering, understödd av Saudiarabien, befinner sig i exil.

Sverige har tidigare exporterat militär materiel till Saudiarabien som understödjer sina främst sunnimuslimska allierade genom bland annat omfattande bombningar. Den nuvarande svenska exporten är en följdleverans från en tidigare affär, och inga nya exportaffärer har godkänts till landet sedan 2013, enligt pressekreteraren hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Förbud för vapenexport till Förenade arabemiraten infördes 2017.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.