NYHETER:

2022 – ”Rymdens år”

Rymdteleskopet James Webb, 25 december 2021. NASA:s rymdteleskop James Webb sköt i höjden från Franska Guyana på Sydamerikas nordöstra kust. Foto: TT/NASA via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

2022 – ”Rymdens år”

Av Klas Lundström

ASTRONOMI | Det nya året beskrivs av såväl rymdfantaster som det amerikanska rymdprogrammet Nasa som ”Rymdens år”.

2021 avrundades med en smärre smällkaramell i form av uppskjutningen av teleskopet James Webb, kritiserat för sitt namnval men försedd med höga förväntningar som Hubbleteleskopets rättmätige efterträdare. Och 2022 lär inte bjuda på mindre rymdgodis än året innan, rapporterar New York Times.

Nasas mångmiljardsatsning på att återigen landsätta människor på Månen – Artemis – väntas sjösättas i form av att en rad rymdsonder sänds till Jordens närmaste himlakropp i forsknings- och rekognoseringssyften.

Ny på rymdbanan under 2022 väntas Sydkorea bli. Den östasiatiska nationen ska skjuta upp och placera sin första satellit i omloppsbana runt Månen i syfte att flytta fram sina positioner och cementera sitt anseende som en rymdstat att räkna med.

På den privata rymdindustrisidan nämns SpaceX och den Elon Musk-drivna koncernens framflyttade positioner som en allt viktigare komponent för enskilda nationers, och främst USA:s, förhoppningar om att kunna bekosta storskaliga rymdäventyr under 2020-talet, rapporterar New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.