NYHETER:

Uppskjutning av Nasa-teleskop försenat

Illustration av James Webb Space Telescope. Illustration: Hubble ESA

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Uppskjutning av Nasa-teleskop försenat

Av Klas Lundström

ASTRONOMI | Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelar att uppskjutningen av James Webb Space Telescope, döpt efter en tidigare Nasa-chef som nu utreds för hetsjakt av homosexuella under kalla kriget, försenas ytterligare. Nytt planerat uppskjutningsfönster är december i år.

Arbetet med teleskopet så snart det lagt sig i omloppsbana och blivit människans nya ”fönster till universum” kommer att ske i samarbete mellan Nasa och den europeiska rymdstyrelsen Esa.

De sista förberedelserna inför uppskjutningen har försökt rusa ikapp med tidigare satta deadlines, men förseningar har blivit ett faktum liksom kritik mot Nasas namnval då James Webb anklagas av såväl forskare som historiker för att ha spelat en betydande roll under de så kallade ”homosexualitetsutredningarna” av anställda inom amerikanska myndigheter under kalla kriget.

Teleskopprogrammets chef Gregory Robinson lyfter emellertid fram de vetenskapliga fördelar som James Webb Space Telescope kommer skänka mänskligheten:

– Nu när vi har ett observatorium och en rakt redo för uppskjutning ser jag fram emot den stora dagen och den fantastiska forskning som väntar, säger han i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.