NYHETER:
Jättestjärnas död studeras i realtid

Betelgeuse. Foto: Alma/E O’Gorman/P Kervella
NYHETER
- PUBLICERAD 2022-01-10
Jättestjärnas död studeras i realtid
För första gången någonsin kan forskare studera en döende jättestjärnas slutliga explosion – i realtid, rapporterar CNN och hänvisar till en ny studie publicerad i The Astrophysical Journal.
Av Klas Lundström
RYMDEN | En stjärna som forskare tror närmar sig sin sista, döende fyrverkeriuppvisning är den så kallade ”röda superjätten” Betelgeuse i stjärnbilden Orion.
Och astronomer har framför allt riktat in sina markteleskop mot Betelgeuse med anledning av stjärnans oregelbundna ljusmönster.
Allt som återstår inför den röda superjättens, och numera ”Supernova typ 2”, självutplånande kollaps är en kärna bestående av järn, rapporterar studien i The Astrophysical Journal:
– Det här är ett genombrott när det gäller vår förståelse av vad massiva stjärnor gör ögonblicken innan de dör, säger rapportens huvudförfattare Wynn-Jacobson-Galán, vid University of Californias National Science Foundation, i ett uttalande, rapporterar CNN.
”Kanske mindre och närmare än vi tror”
Men Betelgeuse har varit intresse för astronomer sedan år 2020 då rykten om stjärnans död spreds, men samtidigt motsades av bland annat en studie sammanställda av forskare vid Australian National University.
I studien från 2020 fördes även argumentet fram att Betelgeuse ligger närmare jorden än vad som tidigare hade antagits – och således är mindre än vi hittills trott.
”En tickande bomb”
Men enligt rapportförfattarna bakom studien i The Astrophysical Journal är det bara en tidsfråga innan Betelgeuse utplånar sig själv – i realtid och i ett skeende fångat av markteleskop:
– Det är som om att betrakta en tickande bomb, säger Raffaella Margutti, rapportförfattare och astronomidocent vid UC Berkeley, i ett uttalande.