KONFLIKT:

Qanon – en rörelse med fortsatt stort inflytande

”Qanonshamanen” blev världskänd när bilder på honom visades från stormningen av Kapitolium i januari. Men han fångades på bild även i november förra året, talandes till Trumpsupportrar utanför ett rösträkningskontor i Phoenix, Texas, och  Qanon-rörelsen har vuxit fram sedan 2017. Foto: TT/AP Photo/Dario Lopez-MIlls

KONFLIKT

Dela på facebook
Dela på twitter

Qanon – en rörelse med fortsatt stort inflytande

Stormen som så många Qanonföljare i USA väntade på – dagen då Donald Trump skulle rädda världen från onda krafter – dök aldrig upp. Trots det har Qanonrörelsen och dess ymniga konspirationsteorier inte förlorat i kraft utan har blivit allt mer extrem, om än splittrad. Och åtminstone 40 personer med uttalat eller indirekt stöd för Qanon ställer upp i nästa års kongressval. En av dessa är Ron Watkins, som av flera experter har pekats som en av personerna bakom Q, som ledde till Qanons uppkomst.

Av Bella Frank

I oktober i år meddelade Ron Watkins att han skulle ställa upp i kongressvalet 2022, men hans arbete för att nå kongressen har hittills stött på patrull. I ett uttalande på sociala medier i början av december meddelade han att svårigheterna beror på att plattformar inte vill ”samarbeta med oss” – och han har kallat sig själv en ”digital Rosa Parks”. Ron Watkins är en central figur i mytbildningen att segern i presidentvalet förra året stals från Donald Trump, som Watkins menar fortfarande är landets de facto-ledare.

Ron Watkins har inte bara varit tongivande inom Qanonrörelsen. Flertalet journalister som har granskat rörelsen pekar ut honom som en av personerna bakom Q som gett upphov till rörelsen. En annan utpekad är hans pappa Jim Watkins, ”porrkungen” som tidigare tjänade stora pengar på att sälja porr till en japansk publik genom att kringgå landets censurlagar.

Far och son Watkins tog för några år sedan över ägarskapet och driften av nätforumet 8chan (numera 8kun) – ett forum där bland annat den högerextrema mannen bakom massakern mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland postade sitt manifest, och där användare kunde byta bilder på övergrepp på barn. Det var just till 8chan som Q flyttade från forumet 4chan 2018. Ron och Jim Watkins har båda haft tillgång till de koder och länkar som har krävts för att kunna posta i Q:s namn – men har konsekvent nekat till att stå bakom Q.

Qanon blev känd för en större allmänhet när anhängare av rörelsen deltog i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. ”Qanonshamanen” iförd horn, ansiktsfärg och päls bärandes på en skylt med texten ”Q har skickat mig” dominerade nyhetsrapporteringen runt om i världen och fick många att undra: Vad är Qanon?

Enligt en opinionsundersökning tror omkring femton procent av tillfrågade amerikaner på Qanonutsagan att ”regeringen, media, och finansvärlden i USA kontrolleras av en grupp satansdyrkande pedofiler som driver en global barnsexhandelsverksamhet.”. Foto: TT/AP Photo/Matt Rourke
 

Qanon har kallats en högerextrem ”konspirationsteori av allt” med inslag av kult, religon, spel, true crime och utgör enligt FBI ett ”inrikes terroristhot”. Rörelsen uppstod på nätet när en person som sade sig vara en högt uppsatt säkerhetsagent under namnet Clearance Q Patriot – Q – 2017 skrev obskyra meddelanden på nätforumet 4chan som andra personer blev allt mer besatta av att försöka tolka. Rörelsen nådde långt utanför nätforumen och dess användare i och med coronapandemin som också gav upphov till ytterligare konspirationsteorier kring såväl covid-19:s uppkomst som vaccinerna emot viruset.

En grundidé för Qanonrörelsen är övertygelsen att högt uppsatta amerikanska politiker, ”liberaler” och ”eliten” i allmänhet ingår i ett satanistiskt globalt pedofilnätverk – en konspirationsteori vars föregångare ”pizzagate” spriddes 2016 – då var det en pizzeria i Washington som utmålades som plats där barn våldtogs av politiker som Hillary Clinton.

Konspirationerna låter sig inte begränsas av fakta eller sannolikhet och under hösten 2021 har en grupp Qanonanhängare samlats på Dealey Plaza i Dallas, platsen där president John F Kennedy mördades 1963. De har stått där för att vänta på att hans son, John F Kennedy Jr ska visa sig. Men John F Kennedy Jr som har varit död i över 20 år har ännu inte dykt upp. Han dog i flygolycka 1999 men ska enligt dessa Qanonanhängare ställa upp i presidentvalet 2024 tillsammans med Donald Trump.

För den enda som kan rädda världen från denna sammansvärjning som inte bara systematiskt våldtar barn utan även äter spädbarn är Donald Trump som av många Qanonanhängare ses som en messiasfigur som man hoppas ska bli president på livstid. I Qanonforum har manipulerade bilder florerat på bland andra Hillary Clinton, Joe Biden och Oprah Winfrey där de påstås bära elektroniska fotbojor i väntan på fängelsestraff eller avrättning – ett tecken enligt Qanonanhängare att Trumps räddningsaktion mot världens ondska går enligt planen.

Även om idéerna är bisarra visar en undersökning att omkring femton procent av tillfrågade amerikaner tror på Qanonutsagan att ”regeringen, media, och finansvärlden i USA kontrolleras av en grupp satansdyrkande pedofiler som driver en global barnsexhandelsverksamhet.” Och 20 procent av amerikanerna instämmer med påståendet att ”En storm är på väg som inom kort kommer att röja undan eliterna vid makten och återupprätta de rättmätiga ledarna”. Detta framkom i en undersökning av opinionsinstitutet Public Religion Research Institute (PRRI) som publicerades i våras. I en undersökning från i december 2020 uppskattades att en tredjedel av amerikanerna tror på åtminstone någon av de framträdande idéerna inom Qanons universum. Och enligt Media Matters, som granskar ”konservativ desinformation”, ställer omkring 40 kandidater som har uttalat något form av stöd för Qanon upp i val under 2022. Nästan alla är republikaner, övriga är oberoende. Men de har också med framgång ställt upp i borgmästar- och lokalval runt om i USA.

När Donald Trump inte utsågs till segrare i presidentvalet 2020, när ”det stora uppvaknandet” aldrig inträffade har vissa anhängare fallit bort medan andra har radikaliserats ytterligare. Q själv har varit tyst. Efter knappt 5 000 meddelanden på drygt tre år släppte Q sin senaste post den 8 december 2020, en dryg månad efter presidentvalet. När stormen inte heller kom den 20 januari 2021, dagen för Joe Bidens installationsceremoni, intog Ron Watkins plötsligt en överslätande linje: ”Vi gav det allt vi hade. Nu måste vi hålla humöret uppe och återgå till våra liv så gott vi kan”, sade han till sina 120 000 följare på Telegram – den app dit många Qanongrupperingar har flyttat efter att både Facebook och Twitter stängde av konton med Qanonkopplingar efter stormningen av Kapitolium.

Trots att Q har varit tyst i över ett år lever Qanonrörelsen vidare i en på många sätt en farligare version med allt tydligare rasistisk framtoning, och i vissa inriktningar också rent nazistiska budskap blandat med de ursprungliga konspirationsteorierna. Qanonrörelsen är sedan länge en decentraliserad rörelse vars konspirationsteorier har slagit rot i den republikanska myllan. Den kan fortsätta att bortförklara profetior som aldrig inträffar med förhoppningen att Donald Trump ska ta tillbaka presidentposten i valet 2024 eller så kommer rörelsen att hitta en annan frälsare eller målsättning – dess konspirationsteorier har hur som helst en attraktionskraft som inte längre är beroende av Q.

Ron Watkins äger och driver sedan några år nätforumet 8kun, (tidigare 8chan) tillsammans med sin pappa. Han har pekats ut som personen bakom användarnamnet Q som gett upphov till hela Qanon-rörelsen. Foto: Youtube/OAN

 

Källor: The Storm is Upon Us av Mike Rotschild, Q Clearance: The Hunt for Qanon, Finding Q, Q: Into the Storm, New York Times, Time, CNN med flera.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.