NYHETER:

Macron tar på sig ledartröjan i EU

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz krockar näve efter sin gemensamma presskonferens vid EU-toppmötet i Bryssel den 17 december. Foto: John Thys/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Macron tar på sig ledartröjan i EU

EU är Emmanuel Macron – åtminstone under våren 2022 då Frankrike tar över som ordförandeland i EU.

Och mitt i allt ska presidenten försöka att bli omvald.

Av Wiktor Nummelin/TT

EU | Sedan Angela Merkel pensionerats som tysk förbundskansler är Frankrikes president Emmanuel Macron given som huvudfigur i EU, i alla fall innan Merkels efterträdare Olaf Scholz blivit varm i kläderna.

Ännu tydligare kommer det att märkas under början av 2022 då Frankrike dessutom är ordförandeland i EU:s ministerråd.

Macron kommer att synas rejält. Och som vanligt har han höga ambitioner.

– Vi vill ha ett Europa som är starkt i världen, som kan göra sina egna val och styra sitt eget öde, förklarade presidenten när han på en presskonferens i början av december lade ut linjen inför ordförandeskapet.

Lätta på kraven?

Återstart, kraft och tillhörighet är Frankrikes motto inför 2022 – på franska formulerat som relance, puissance, appartenance.

Det handlar bland annat om hur ekonomin ska börja rulla igen efter coronapandemin, hjälpt av ett extrainsatt särskilt toppmöte om industri- och tillväxtfrågor i Paris i början av mars.

Macron vill öppna upp för större investeringar genom att lätta på de strikta budgetkraven i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

– Vi måste börja bygga ett budget- och finansramverk som är trovärdigt, förenklat och öppet, sade Macron på sin presskonferens.

Minimilön

Ordförandeskapet innebär inte att en massa nya franska förslag plötsligt ska behandlas i EU. Däremot får Frankrike en viktig roll i att styra vilka pågående diskussioner och förslag som ska prioriteras.

Macron vill bland annat ha enighet om nya regler för migrationskriser vid EU:s yttre gränser.

– Ett självständigt Europa är för mig framför allt ett Europa som kan kontrollera sina egna gränser, sade presidenten.

Han hoppas på framsteg i förhandlingarna med EU-parlamentet om DSA och DMA (om marknadsregler och innehållshantering på nätet) och även om den för Sverige så känsliga frågan om minimilöner.

Kärnkraft

Klimat- och energifrågorna kommer också att vara fortsatt heta, inte minst när det gäller frågan om kärnkraft och naturgas ska anses som klimatmässigt hållbara eller inte.

EU-bjässarna Frankrike och Tyskland står egentligen på var sin sida i striden. Ändå hoppas kärnkraftsanhängarna i Paris och kärnkraftsmotståndarna i Berlin på en uppgörelse som kan passa alla.

– Vårt mål är att enas om en taxonomi som låter oss fortsätta vår industripolitik och vara konsekventa i övergången från fossila bränslen, sade Macron på en gemensam presskonferens med tyske Scholz efter senaste EU-toppmötet.

Val i april

Det franska ordförandeskapet blir tudelat. Efter tre intensiva månader väntar något av en paus i april då landet håller presidentval.

Hur allt sedan rundas av i maj och juni hänger naturligtvis mycket på om Macron blir omvald eller om högerns Valérie Pécresse eller rent av ytterhögerns Marine Le Pen eller Éric Zemmour tar över i Élyséepalatset.

– Kanske ändras den franska politiken den 24 april. Men Frankrike kommer fortsatt att vara Frankrike, lovar ändå Emmanuel Macron.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.