NYHETER:

Åkermarker sväljer allt större ytor

När det gäller åkermarker och storskalig och industrialiserad matproduktion tas allt större markytor i anspråk, framför allt med ökning i Afrika utöver en redan dokumenterad, storskalig utplåning av gräsekosystem i USA:s Great Plains i mellersta delarna av landet. Foto: AP Photo/Charlie Riedel/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Åkermarker sväljer allt större ytor

Åkermark har lagt en miljon kvadratkilometer av jordens yta under sig – bara under de senaste 20 åren, visar ny statistik framtagen med hjälp av satellitbilder, sedermera presenterad i en rapport i Nature Food.

Av Klas Lundström

JORDBRUK | Av planetens cirka 13 miljoner hektar mark beräknar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation att nära 5 miljoner hektar slukas i ”jordbrukssyften”.

De senaste decenniernas accelerering löper – menar rapportförfattarna bakom studien – i linje med de trender som spårats när det gäller människans klimatpåverkan och koldioxidutsläpp med start under den senare hälften av 1900-talet.

När det gäller åkermarker och storskalig och industrialiserad matproduktion tas allt större markytor i anspråk, framför allt med ökning i Afrika utöver en redan dokumenterad, storskalig utplåning av gräsekosystem i USA:s Great Plains i mellersta delarna av landet.

Matindustrins koldioxidutsläpp består dels i framför allt köttindustrins övertagande av marker för att livnära boskap, dels i form av skövlade savanner och skogar som tidigare lagrade stora portioner koldioxid i marken. För att få en global överblick över läget för att sätta in åtgärder för att dämpa klimatpåverkan behövs en världsomspännande syn, något som dock visat sig vara svårt, menar Matt Hansen, geograf vid University of Maryland:

– Det mänskliga fotavtryckets obönhörliga marsch är bara brutal, säger han i en intervju med Science.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.