NYHETER:

Reporter och ”nationellt säkerhetshot” frisläppt i Zimbabwe

Jeffery Moyo släpptes ur Bulawayo-fängelset den 16 juni. Foto: Busani Bafana / IPS

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Reporter och ”nationellt säkerhetshot” frisläppt i Zimbabwe

Av Klas Lundström

ZIMBABWE | Frilansjournalisten Jeffrey Moyo har släppts på fri fot efter att spenderat tre veckor i fångenskap, anklagad för att ha hjälpt två utländska reportrar att äntra Zimbabwe illegalt, rapporterar New York Times – som också är en av hans uppdragsgivare.

Gripandet ägde rum i samband med en rad andra gripanden runtom den afrikanska kontinenten – däribland i krigets Etiopien och Moçambique – och Moyo betraktades som ett ”nationellt säkerhetshot” av zimbabwesiska myndigheter. Men efter samarbete med myndigheter har borgen på motsvarande 100 kronor betalats och frilansjournalisten är försatt på fri fot.

– Från allra första början var vi tydliga med att Jeffrey Moyo aldrig borde ha frihetsberövats, än mindre åtalats och vi upprepar vårt krav till zimbabwesiska myndigheter att omedelbart släppa alla anklagelser och låta honom arbete i frihet, säger Angela Quintal, koordinator vid Kommittén för oberoende journalisters Afrikaprogram i ett uttalande, rapporterar The Zimbabwean.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.