NYHETER:

EU-ledare tar strid i pride-kamp

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

EU-ledare tar strid i pride-kamp

Av Wiktor Nummelin/TT

EU | Rätten att älska vem man vill är plötsligt det hetaste ämnet när EU-ländernas ledare håller toppmöte i Bryssel.

Skarp kritik väntar mot Ungerns hbtq-syn.

Migrationsfrågor och relationen till Turkiet och Ryssland i all ära. I sista stund har ändå synen på homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner blivit det som det talas om inför midsommartoppmötet i Bryssel.

Kampen gäller en ny ungersk lag som syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet” för alla under 18 år.

Tv- och radiokanaler i Ungern ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

Ungern anser att lagen endast är till för att skydda minderåriga.

– Den här lagen är bara mot pedofiler. Den här lagen säger ingenting om vuxnas sexuella läggning, hävdade utrikesminister Peter Szijjarto i tisdags.

”Kan inte passera”

Men det argumentet köps inte av en lång rad andra EU-länder. 16 ledare, däribland Sverige statsminister Stefan Löfven (S) har nu undertecknat ett brev till stöd för grundläggande rättigheter.

– Vi måste vara intoleranta mot intoleransen. Ett medlemsland stiftar lagar som stigmatiserar en sexuell minoritet och blandar ihop pedofili och homosexualitet. Det kan inte bara passera, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel – själv öppet homosexuell – till nyhetssajten Politico Europe.

”Vi är fast beslutna att fortsätta att anstränga oss för att garantera att framtida europeiska generationer kan växa upp i en atmosfär av jämlikhet och respekt”, heter det bland annat i brevet.

Tas upp på möte

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat den ungerska lagen för en skam och har redan bett ansvariga kommissionärer att kräva en förklaring från Ungern.

Frågan väntas även komma upp då von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer i Bryssel under torsdagen.

 – Det här är något som väckt mycket uppmärksamhet och rådsordföranden tycker att det är viktigt att den här frågan kan behandlas, säger en väl insatt EU-källa i en genomgång inför toppmötet.

Migration och corona

Torsdagsdelen av toppmötet är annars huvudsakligen tänkt att handla om migration och utrikesrelationer till Turkiet, Ryssland och Belarus. Även läget i coronapandemin ska diskuteras, med växande oro för konsekvenserna av den snabba spridningen av den så kallade delta-varianten.

Som särskild inbjuden gäst deltar dessutom FN:s generalsekreterare António Guterres, som kommer att luncha med stats- och regeringscheferna under torsdagen.

På midsommaraftonen avslutas sedan mötet med diskussioner om det ekonomiska läget.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.