NYHETER:

Sista numret av Pekingkritisk dagstidning

Journalister poserar med Apple Daily i Hongkong, 23 juni 2021. Foto: AP/Kin Cheung/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Sista numret av Pekingkritisk dagstidning

Av Klas Lundström

KINA | Efter 26 år i print går Hongkongtidningen Apple Daily i graven, senast på lördag den 26 juni 2021. Under de senaste åren har tidningens existens kretsat kring kontroverser och fejder med ett lokalstyre lojalt till kommunistregimen i Peking och nyinstiftade säkerhetslagar som gjort journalistik till ett brott i dagens Hongkong.

– Apple Daily var verkligen en nyckelinstitution i Hongkongsamhället. Det var något människor växte upp med och som var en del av våra dagliga liv, säger Lokman Tsui, assisterande professor vid City University of Hong Kong, till BBC.

Polis genomförde nyligen en storskalig razzia mot redaktionen där telefoner, utrustning och dokument beslagtogs och ett antal redaktörer – och nu även en ledarskribent – arresterades.

Myndigheter och polis uppger brott mot de Pekinginitierade säkerhetslagarna som huvudskäl till tillslaget och gripandena.

”Apple Daily tackar sina läsare, prenumeranter, annonsörer och Hongkongbor för deras kärlek och stöd under de gångna 26 åren. Farväl och ta hand om er”, skrev tidningens företagsstyrelse i ett uttalande.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.