NYHETER:

Barnens röster lyfts i konfliktens Cabo Delgado

En kvinna med sitt barn som tvingades fly från sitt hem i norra Mocambique i november 2020 bor nu i ett läger. Foto: UNHCR/Juliana Ghazi

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Barnens röster lyfts i konfliktens Cabo Delgado

Många barn har tvingats bevittna fruktansvärda händelser och vissa har separerats från sina föräldrar under flykten från den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique. Konflikten har tvingat en tredjedel av befolkningen på flykt, varav åtminstone 350 000 barn.

Av Bella Frank

MOÇAMBIQUE  | Nästan 2 500 barn har separerats från sina föräldrar som konsekvens av striderna mellan den islamistiska gruppen al-Shabaab och regeringstrupper, liksom privata aktörer, i nordöstra Moçambique.
– Vissa av oss är inte med våra föräldrar i det här centret, och vi har ingen kontakt med dem, vi vet inte var de är, säger en tolvårig pojke på ett flyktingcenter i Save the Children International rapport ”The Voice of Children of Cabo Delgado” som släpptes i slutet av maj.

I de senaste striderna under våren, då den väpnade islamistgruppen al-Shabaab i slutet av mars intog hamnstaden Pemba, separerades omkring 450 barn från sina föräldrar i den akuta flykten från staden.


Förlorad skolgång, döda anhöriga, risken att smittas av sjukdomar som kolera och malaria är några av de frågor som oroar barn som Save the Children har intervjuat. Under det första kvartalet av 2021 registrerades omkring 3 300 fall av kolera och drygt 179 000 fall av malaria i Cabo Delgado. Många barn oroas också över förlorade identitetspapper som är nödvändiga för att få tillgång till vård och skolgång.


– Det finns skolor här, men vissa av oss går inte [till skolan] eftersom vi saknar skolmaterial- och uniformer, säger en sextonårig flicka, som också berättar att för de äldre barnen saknas skolor.


I rapporten betonar Save the Children att barn måste betraktas som ”aktiva deltagare” i de hjälpinsatser som myndigheter och humanitära organisationer vidtar i Cabo Delgado, och att deras synpunkter och åsikter måste höras och ingå som underlag för planeringen av fortsatta insatser. Save the Children’s landchef, Chance Briggs, säger att undersökningen visar på vikten att lyssna på barn:


– De här barnen är smarta, de är motståndskraftiga, och när de tillfrågas vet de vad som är bäst för dem. Det är ingen överraskning att höra att många barn som tvingats på flykt är oroliga för sin utbildning och hälsa. Alla har flytt för sina liv från en brutal konflikt som har orsakat så många dödsfall och skadat så många.


– Nästa steg är att biståndsgivare och regeringar lyssnar på vad dessa barn säger och agerar för att skydda dem, stötta dem, och hjälper dem att överleva och frodas trots denna nya utmaning, säger Briggs på organisationens hemsida.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.