NYHETER:

Barnens röster lyfts i konfliktens Cabo Delgado

En kvinna med sitt barn som tvingades fly frÄn sitt hem i norra Mocambique i november 2020 bor nu i ett lÀger. Foto: UNHCR/Juliana Ghazi

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Barnens röster lyfts i konfliktens Cabo Delgado

MÄnga barn har tvingats bevittna fruktansvÀrda hÀndelser och vissa har separerats frÄn sina förÀldrar under flykten frÄn den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado i nordöstra Moçambique. Konflikten har tvingat en tredjedel av befolkningen pÄ flykt, varav Ätminstone 350 000 barn.

Av Bella Frank

MOÇAMBIQUE  | NĂ€stan 2 500 barn har separerats frĂ„n sina förĂ€ldrar som konsekvens av striderna mellan den islamistiska gruppen al-Shabaab och regeringstrupper, liksom privata aktörer, i nordöstra Moçambique.
– Vissa av oss Ă€r inte med vĂ„ra förĂ€ldrar i det hĂ€r centret, och vi har ingen kontakt med dem, vi vet inte var de Ă€r, sĂ€ger en tolvĂ„rig pojke pĂ„ ett flyktingcenter i Save the Children International rapport ”The Voice of Children of Cabo Delgado” som slĂ€pptes i slutet av maj.

I de senaste striderna under vÄren, dÄ den vÀpnade islamistgruppen al-Shabaab i slutet av mars intog hamnstaden Pemba, separerades omkring 450 barn frÄn sina förÀldrar i den akuta flykten frÄn staden.


Förlorad skolgÄng, döda anhöriga, risken att smittas av sjukdomar som kolera och malaria Àr nÄgra av de frÄgor som oroar barn som Save the Children har intervjuat. Under det första kvartalet av 2021 registrerades omkring 3 300 fall av kolera och drygt 179 000 fall av malaria i Cabo Delgado. MÄnga barn oroas ocksÄ över förlorade identitetspapper som Àr nödvÀndiga för att fÄ tillgÄng till vÄrd och skolgÄng.


– Det finns skolor hĂ€r, men vissa av oss gĂ„r inte [till skolan] eftersom vi saknar skolmaterial- och uniformer, sĂ€ger en sextonĂ„rig flicka, som ocksĂ„ berĂ€ttar att för de Ă€ldre barnen saknas skolor.


I rapporten betonar Save the Children att barn mĂ„ste betraktas som ”aktiva deltagare” i de hjĂ€lpinsatser som myndigheter och humanitĂ€ra organisationer vidtar i Cabo Delgado, och att deras synpunkter och Ă„sikter mĂ„ste höras och ingĂ„ som underlag för planeringen av fortsatta insatser. Save the Children’s landchef, Chance Briggs, sĂ€ger att undersökningen visar pĂ„ vikten att lyssna pĂ„ barn:


– De hĂ€r barnen Ă€r smarta, de Ă€r motstĂ„ndskraftiga, och nĂ€r de tillfrĂ„gas vet de vad som Ă€r bĂ€st för dem. Det Ă€r ingen överraskning att höra att mĂ„nga barn som tvingats pĂ„ flykt Ă€r oroliga för sin utbildning och hĂ€lsa. Alla har flytt för sina liv frĂ„n en brutal konflikt som har orsakat sĂ„ mĂ„nga dödsfall och skadat sĂ„ mĂ„nga.


– NĂ€sta steg Ă€r att bistĂ„ndsgivare och regeringar lyssnar pĂ„ vad dessa barn sĂ€ger och agerar för att skydda dem, stötta dem, och hjĂ€lper dem att överleva och frodas trots denna nya utmaning, sĂ€ger Briggs pĂ„ organisationens hemsida.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter