FedEx-föraren Jeremy Cloud skannar en låda med den första sändningen av Pfizer-vaccinet för COVID-19 innan den läggs i en frys vid Madigan Army Medical Center vid Joint Base Lewis-McChord  söder om Seattle. . Foto: TT/AP Photo/Ted S. Warren

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Rika länder lägger beslag på vaccin mot corona

Världens rika länder har köpt upp mer än hälften av de mest lovande vaccinen mot covid-19, trots att deras befolkningar bara utgör 14 procent av världens invånare. Det uppger koalitionen People’s Vaccine Alliance.

Av Thalif Deen/IPS

CORONA Koalitionen, som består av internationella organisationer, varnar för att detta kommer att leda till att nio av tio i 67 fattiga länder inte kommer att kunna vaccineras under nästa år.

People’s Vaccine Alliance uppger att världens rika länder har lagt beslag på tillräckligt med vaccindoser för att kunna vaccinera sina befolkningar tre gånger om. Kanada uppges ha köpt upp fem gånger mer vaccin än landet har behov av.

– Om inget drastiskt förändras så kommer miljardtals människor i världen inte att få tillgång till ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19 på flera år, säger Anna Marriott, chef för hälsopolitiska frågor vid hjälporganisationen Oxfam, som ingår i koalitionen.

Situationen har fått bedömare att tala om en ”vaccin-nationalism”, som riskerar att ytterligare fördjupa de ekonomiska orättvisor som råder mellan fattiga och rika länder.

Ben Phillips, författare till boken ”How to Fight Inequality”, säger till IPS att det är en skandal att världens rika länder nu lägger beslag på vaccinen. Men han betonar samtidigt att den begränsade tillgången på vaccin beror på att läkemedelsbolagen tillåts att sitta inne med kunskaperna om hur de tillverkas.

Han lyfter fram hur skyddet av läkemedelsbolagens immateriella rättigheter ledde till att ett stort antal människor i fattiga länder dog i aids mellan 1996 och 2001. Detta trots att det då fanns kunskap om hur billiga bromsmediciner kunde produceras. Ben Phillips menar att det finns en risk för en liknande utveckling nu, med vaccinen mot covid-19.

Samtidigt finns det fortfarande en möjlighet för läkemedelsbolagen att tjäna stora pengar, om än lite långsammare – även om de skulle förmedla licenser för en internationell massproduktion av covid-19-vaccin, menar han.

– Vi kan fortfarande byta riktning. Det skulle leda till att liv kan räddas och att den globala ekonomin kan återstartas. Ingen går säker innan alla går säkra, och världen kan inte återhämta sig innan alla länder har möjlighet att göra det, säger Ben Phillips.

Enligt FN utgör pandemin den största globala hälsokrisen som världen ställts inför under världsorganisationens 75-åriga existens – samtidigt som den också innebär en humanitär, socioekonomisk och människorättslig kris.

Professor Kunal Sen, chef för United Nations University – World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER), säger till IPS att det är förståeligt att regeringarna i världens rika länder vill försäkra sig om att de egna medborgarna får tillgång till vaccin. I synnerhet personer i riskgrupper. Men samtidigt finns det en risk för att ”vaccin-nationalismen” kommer att leda till att många människor i låginkomstländerna blir utan vaccin i många månader framåt, enligt Kunal Sen.

– Världen behöver ett ”folk-vaccin”, som blir tillgängligt för alla, slår han fast.

Förra veckan sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att de insatser som görs för att se till att alla världens människor ska få tillgång till vaccin behöver stöd. Han påpekade samtidigt att detta är en avgörande fråga för att kampen mot pandemin ska bli effektiv.

Enligt generalsekreteraren är det avgörande att initiativet Covax, en stor allians där över 150 länder ingår och som syftar till att säkerställa en rättvis fördelning av covid-19-vaccin, får de resurser som krävs.

FN uppger att satsningen kommer att behöva finansieras med motsvarande 4,2 miljarder dollar bara under de kommande månaderna – för att se till att vaccinkandidater som blir godkända också kan börja distribueras i exempelvis Afrika inom kort. Enligt Antonio Guterres kan det målet uppnås – om finansieringen säkras.

Samtidigt rapporterade Wall Street Journal under förra veckan att ett kinesiskt vaccin som i första hand kommer att bli tillgängligt i utvecklingsländer har visat goda testresultat.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.