De baskiska nationalistiska tidningarna Gara och Berria rapporterar den 20 april 2018 att separatistgruppen ETA ber om ursäkt för den smärta terrordåden skapat och lovar att inte bruka våld mer. Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Frankrike vägrar lämna ut tidigare ETA-ledare

Av TT-AFP

FFRANKRIKE En fransk appellationsdomstol har beslutat att inte för tillfället utlämna en tidigare huvudledare inom den terrorstämplade baskiska separatistgruppen ETA till Spanien.

Skälet till vägran är att den 49-åriga Iratxe Sorzabal Díaz kan ha torterats att erkänna delaktighet i ett bombdåd 1996, enligt domaren i Paris. Hon har hävdat att hon utsattes för kvävning och elchocker när hon satt i förvar 2001.

Spanien förnekar tortyranklagelsen, men medicinska undersökningar och internationella organisationer har gett stöd åt hennes version.

Dock har den högsta franska kassationsdomstolen godkänt utlämning i tre andra fall som rör Iratxe Sorzabal Díaz. Först ska hon emellertid avtjäna ett fängelsestraff som löper ut i maj 2023, dömd för att ha ingått i en terrorkonspiration.

ETA förde en kamp för baskisk självständighet i över fyra årtionden, innan organisationen officiellt upplöstes 2018. Attentat utförda av dess medlemmar hade då krävt mer än 850 dödsoffer.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.