Charlie Hebdos advokat Richard Malka är nöjd med domen. Foto: TT/AP Photo/Michel Euler

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

13 domar i terrorrättegång i Paris

Flera domar utdömdes på onsdagen i Paris för brott i samband med terrorattacken mot Charlie Hebdo-redaktionen och en judisk affär i januari 2015. En man dömdes till 30 års fängelse för medhjälp. Två personer dömdes i sin frånvaro.

Av Bella Frank

FRANKRIKE Ali Riza Polat dömdes för medhjälp i attacken mot den judiska affären Hypercacher kosher supermarket som genomfördes av hans vän Amedy Coulibaly två dagar efter attacken mot Charlie Hebdo-redaktionen den 7 januari 2015. Coulibaly sköts ihjäl av polis i samband med dådet, liksom de två bröderna Said och Cherif Kouachi som genomförde attacken mot Charlie Hebdo där tio personer dödades. Sammanlagt dödade de 17 personer i de två attackerna.

I en video som publicerades efter hans död förklarade Coulibaly att han svurit trohetsed till IS dåvarande ledare Abu Bakr al-Baghdadi och senare tog al-Qaida på den arabiska halvön på sig attentatet mot Charlie Hebdo.

Eftersom de som genomförde attackerna är döda har brottsutredningen fokuserat på det nätverk som fanns kring gärningsmännen. Sammanlagt har nu tretton personer dömts till olika långa straff, från fyra års fängelse till livstid, rapporterar AFP. Två av dessa dömdes i sin frånvaro och tros antingen vara i Syrien, dit de flydde i samband med dåden, eller vara döda.

Det är Hayat Boumeddiene, Coulibalys partner, och Mohamed Belhoucine, som ska ha haft stort inflytande på Coulibaly. Ali Riza Polat som döms för medhjälp kommer att överklaga domen.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.