En kvinna håller sin undernärda son på ett sjukhus i Sana, i tisdags förrförra veckan. Jemen står inför en enorm hungerskris, enligt FN. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Jemen nära jättesvält

Kriget är på väg att orsaka svält i enorm skala i Jemen, varnar FN:s generalsekreterare António Guterres. Landet löper akut risk att hamna i ”den värsta hungersnöden världen har sett på flera årtionden”.

Av TT-AFP-Reuters

JEMEN Konflikten i Jemen har pågått i sex års tid och landet är redan åderlåtet på resurser. Vid sidan av striderna har landets ekonomi raserats helt och hållet och coronaviruset håller på att spridas.

”Jag uppmanar alla som har inflytande att agera omgående i dessa frågor för att en katastrof ska kunna undvikas. Och jag ber alla att undvika att agera på ett sätt som kan göra en redan eländig situation ännu värre”, säger António Guterres i ett skriftligt uttalande.

USA har hotat att ytterligare kringskära huthirebellerna, en av krigets stridande parter, för att på så vis sätta ny press på dessas välgörare Iran. Huthirebellerna kontrollerar dock stora områden av Jemen och hjälparbetare fruktar att de amerikanska åtgärderna kan komma att sätta stopp för införseln av förnödenheter.

Om ingenting görs i närtid kan miljontals liv gå förlorade, enligt FN:s generalsekreterare. Världsorganisationen har nyligen bedömt att 80 procent av Jemens invånare behöver bistånd.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.