LEDARE

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Framtiden är solig

Av Daniela Portocarrero

LEDARE Den 11 december lämnade jag Stockholms disiga molntäcke bakom mig och körde mot Småland. SMHI hade under veckan gått ut med att huvudstan höll på att slå negativt rekord med noll antal soltimmar under december månad. En påfrestande utmaning då det viktigaste ljuset så här års, i form av sociala tillställningar, också är borta. Väl i Småland pressade sig lyckligtvis en trött sol igenom det tjocka molntäcket och bjöd på glimtar av den blåa himlen. Solens betydelse för vår energi gjorde sig påmind.

Bristen på sol när det närmar sig den mörkaste dagen på året får en att ifrågasätta varför man skulle få för sig att satsa på solenergi i ett så nordligt land som Sverige. Det är lätt att glömma överflödet av ljus som det svenska sommarhalvåret innebär. Trots sommarens långa soltimmar kommer dock mindre än en procent av energin i Sverige från solpaneler i dag, fastän det har pratats om en solrevolution i åratal. Vad är det som hindrar satsningarna från att ta fart? Branschföreningen Svensk solenergi menar att solceller har potentialen att närma sig hela 30 procent av det svenska energibehovet. 10 procent är dock den rimligaste andelen då andra förnybara källor förutspås att täcka behovet. 

Solenergin kommer med många attraktiva fördelar. Den bidrar till den oundvikliga omställningen från fossila bränslen och blir med åren billigare och billigare att satsa på. Men den kanske mest attraktiva delen av att ha solpaneler på sitt tak har att göra med möjligheten till självförsörjning. I en värld där elpriser kan gå upp och ner kan man istället stå mer stabil och mindre sårbar; att producera sin egen el kan innebära frihet. 

På grund av den fantastiska möjligheten till självförsörjning så har energibolag satt käppar i hjulet för solpanelernas potential. Detta har varit tydligt i solrika länder som Spanien, där solpanelernas utbredning fram till 2018 begränsades av “solskatten” och andra administrativa hinder. Sedan avskaffandet av bland annat solskatten så har solceller för egenproduktion ökat explosionsartat i Spanien. 

I Sverige fanns tidigare under året en solskatt på egenanvänd el om produktionen gick över en gräns på 255 kw, något som under hösten höjdes till 500 kw. Vad denna höjning kommer att få för effekt återstår att se under 2021. VD:n för Svensk Solenergi, Anna Werner, menar att Sverige, ur ett globalt perspektiv, fortfarande har en extremt tuff beskattning av egenanvänd el. Vidare jämför hon beskattningen med att staten skulle gå in och beskatta hemmaodlade morötter som man har tänkt att äta själv. Att totalt avskaffa solskatten eller alternativt höja taket ytterligare kan vara den pusselbiten som fattas för att solrevolutionen ska ta fart på riktigt. 

Drömmen om en grön framtid inkluderar möjligheten till självförsörjning genom solpaneler, men balanseras givetvis ut med vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Detta är också med tanke på att vi inte har löst problemen med utvinningen av de sällsynta metaller som krävs för produktionen av solpaneler, samt en miljövänlig återvinning av gamla solpaneler. 

Så trots det gråa täcke som vilar över hela landet i detta december, så kan framtiden se ljus och solig ut för Sverige. Kanske 2021 är året då solrevolutionen tar fart på riktigt? 

Snart är årets mörkaste dag förbi. 

Hinder för självförsörjning.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.