Usama Aminu, 17 år gammal, en av de kidnappade studenterna vid Government Science Secondary School som flydde. Rebeller från den extremistiska gruppen Boko Haram tog på sig ansvaret för att ha bortfört hundratals pojkar från en skola i norra delstaten Katsina i Nigeria förra veckan i en av de största attackerna på flera år, vilket väckte rädslan för en växande våldsvåg i regionen. 
Foto: TT/AP Photo / Sunday Alamba

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Boko Haram tar på sig ansvar för skolattack

Boko Haram låg enligt ledaren Abubakar Shekau bakom kidnappningen av flera hundra skolpojkar i Katsina i nordvästra Nigeria i fredags. Detta enligt en fyra minuter lång video av Shekau som spreds på tisdagen. Uppgifter pekar på att Boko Haram genomförts dådet i samarbete med lokala kriminella gäng.

Av Bella Frank

NIGERIA Omkring 300 elever fördes i fredags bort från en skola i staden Kankara av beväpnade män och tvingades in i omkringliggande skog. Många av pojkarna som nu förts bort är tonåringar mellan 15–17 år, men vissa är så unga som tio år, enligt BBC.

– De sade att om de tillfångatar någon som försöker fly kommer de att döda honom, de sade åt oss att sitta ner och sköt i luften och sade Allahu akbar, säger vittnet Usama som lyckades fly från skogen, till BBC:s Africa Today.

Boko Haram har nu tagit på sig dådet men det råder fortfarande delade meningar om det är jihadistgruppen eller kriminella banditgäng som ligger bakom kidnappningen. Regeringen pekade tidigare i veckan ut kriminella ligor men analytikern och International crisis group-medarbetaren Bulama Bukarti varnar på Twitter för att avfärda att det är Boko Haram som är ansvariga: ”Vi har sett flera bevis i år på att Shekau har bildat celler i delstaterna Niger och Zemfara”, delstater som ligger bortom Boko Harams traditionella fäste i nordöstra Nigeria. Om det är Boko Haram som ligger bakom attacken har de alltså kunna sprida sig till ett större geografiskt område. Det finns en oro för att de i så fall kommer att liera sig med andra väpnade grupper i Katsina, samt få större närhet till terrorgrupper i Sahelregionen.

Det kan också vara en kombination av Boko Haram och kriminella grupper som utfört fredagens kidnappning. AFP rapporterade på onsdagen att Boko Haram rekryterat tre lokala gäng för att utföra attacken och hänvisade bland annat till lokala källor. En lokal gängledare, Awwalun Daudawa, pekas ut som delaktig i attacken. En källa säger till AFP att Daudawa ”var väpnad rånare och boskapstjuv innan han övergick till vapenhandel, han tog in vapen från Libyen där han genomgick träning”.

Boko Haram, periodvis världens dödligaste terrororganisation, blev ökända världen över när de 2014 förde bort 276 skolflickor från staden Chibok. Chibok-flickorna, som fallet blev känt som, är långt ifrån det enda. Redan innan 2014 hade Boko Haram satt i system i att föra bort barn som antingen tvingats bli fruar till deras stridande eller slåss för rörelsen – bortföranden som utgör krigsbrott och som också kan innebära brott mot mänskligheten. Och för två år sedan fördes 110 skolflickor bort av Boko Haram från en skola i Dapchi i delstaten Yobe.

Fredagens bortförande har väckt diskussion kring varför landets skolor fortfarande är så sårbara – att det sex år efter bortförandet av Chibok-flickorna inte finns bättre säkerhet. Kritik riktas bland annat från den kristna paraplyorganisationen the Christian association of Nigeria (Can) som menar att fredagens bortförande har ”blottlagt både regeringens och säkerhetsstyrkornas misslyckande” i att dra lärdomar från tidigare händelser, skriver Sahara reporters.

Boko Haram anser att utbildning och skolor ingår i ett system som korrumperar unga i anti-islamsk riktning och gruppens namn betyder ungefär ”västlig utbildning är förbjuden”. Attackerna mot skolor ska delvis ses i det sammanhanget och förutom dessa omfattande kidnappningar har också skolor varit måltavlor för förstörelse och attacker. 2012 tog Boko Haram på sig ansvaret för tolv förstörda skolor i Maiduguri-området, där gruppen växte fram i början av 2000-talet. Enligt uppskattningar från FN förstördes 1 500 skolor och nästan 1 300 lärare och elever dödades på grund av stridigheter mellan Boko Haram och säkerhetsstyrkor under åren 2014–2016.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.