Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius fördömer mordet på Rafinus Tigau. Foto. Janerik Henriksson / TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Svenska katolska kyrkan fördömer mord i Västpapua

Konflikten i Västpapua eskalerar och antalet tjänstgörande indonesiska soldater är fler än på flera decennier. Omvärlden börjar sakteliga fördöma de mord på civila och företrädare för religiösa samfund som präglat vardagen i Västpapua de senaste månaderna. Katolska kyrkan i Sverige är en av många som fördömer utvecklingen.

Av  Klas Lundström

VÄSTPAPUA Anders Arborelius, kardinal och biskop för Stockholms katolska stift, fördömer mordet på Rafinus Tigau, företrädare för katolska kyrkan i Intan Jaya-distriktet i centrala Västpapua.

– Vi vet att kristna på många ställen på vår jord blir förföljda och dödade: Västpapua och Nigeria är två exempel, säger Arborelius i ett uttalande till Tidningen Global.

”Anklagad för gerillasamröre”

Rafinus Tigau är den senaste i en växande rad av företrädare för olika kristna samfund som mördats runtom i Västpapua. I samtliga fall hävdar samstämda vittnesmål att indonesiska säkerhetsstyrkor legat bakom dåden – och i fallet med Rafinus Tigau har indonesiska myndigheter hävdat att den katolske företrädaren ska ha stött den beväpnade rörelsen Organisasi Papua Merdekas (”Rörelsen för ett fritt Papua”, OPM) kamp för ett självständigt Västpapua.

Fader Marthen Kuayo, kollega och vän till Rafinus Tigau, tillbakavisar anklagelserna och uttrycker istället sin oro över det ökade våldskapitalet riktat mot kyrkoföreträdare.

Rafinus Tigau, företrädare för katolska kyrkan i Intan Jaya-distriktet i centrala Västpapua.

 
”Hatet får inte segra”

Västpapua närmar sig slutet på sin tjugoåriga status som ”specialautonom” provins under indonesisk flagg – och ju närmare årsskiftet vi kommer desto mer utbrett har våldet mot demonstranter och studenter blivit runtom i den tidigare nederländska kolonin. Om Indonesien förlänger Västpapuas autonomistatus utan adekvat förhandling med västpapuanska parter utlovar OPM fortsatt och intensifierat väpnat motstånd mot den indonesiska statsapparaten.

En utveckling kardinal Arborelius hyser oro inför:

– Vi får inte förlora modet eller ge efter för hämndkänslor. Hatet får inte segra, säger han.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.