Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny polsk massprotest mot abortlag

Tiotusentals polacker trotsade virusrestriktionerna och protesterade återigen mot ett domstolsbeslut som i stort sett stoppar alla aborter.

– Vi är beredda att kämpa till slutet, säger Marta Lempart, medgrundare till rörelsen Kvinnostrejk.

Av TT-AFP

 

POLEN Massdemonstrationer mot en befarad skärpning av abortlagarna har pågått i över en vecka. I onsdags deltog över 400 000 personer i protester över hela landet.

Även fredagens demonstration i Warszawa blev talrik. Tiotusentals personer lockades dit, enligt borgmästarkansliet.

Säkerheten i Warszawa var skärpt efter de sammandrabbningar som tidigare skett mellan demonstranter och högerextrema aktivister under protestdagarna. Militärpolis var inkallad.

”Min kropp, mitt val” och ”Vi har fått nog” syntes på plakaten och slagorden riktade mot regeringen var ihållande.

”Barbari” mot kyrkan

Mindre demonstrationer hölls i ett dussintal polska städer, och även i exempelvis Barcelona och Wien.

Protesterna tog fart sedan författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Regeringen försvarar domstolsutslaget, medan människorättsgrupper anser att det tvingar kvinnor att fullfölja icke livskraftiga graviditeter.

Från regeringshåll fördöms protesterna som ett slags ”barbari” och ”vandalism”, riktat mot katolska kyrkor. Inför fredagens protest uppmanade högerextrema grupper huvudstadsborna att ”försvara” kyrkorna.

Vissa tumult uppstod mellan extremister och demonstranter, men på det stora hela avlöpte fredagens protester lugnt.

Riskerar åtal

De arrangerande kvinnorättsgrupperna hotas av åtal eftersom folksamlingar på mer än fem personer är förbjudna i Polen under pandemin.

Premiärminister Mateusz Morawiecki varnade på fredagen för konsekvenserna av att demonstrera när virusplågan grasserar, särskilt som Polen under det senaste dygnet registrerade rekordhöga 21 629 nya smittfall.

”Låt oss inte tillåta vissas oansvariga beteende som skadar äldre människor, de svagaste och de enheter som kämpar mot epidemin”, skrev han på Facebook.

Nästan totalstopp

En lagskärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Det hängivet katolska Polen har en av Europas strängaste abortlagar. Färre än 2 000 legala aborter sker varje år, men kvinnorättsgrupper uppskattar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller utomlands.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.