Nanaia Mahuta blir Nya Zeelands nye utrikesminister. Foto: Wikimedia

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nya Zeeland utser första utrikesminister med maorirötter

Av Klas Lundström

NYA ZEELAND har nyligen omvalde premiärministern Jacinda Aldern utsett Nanaia Mahuta till landets nye utrikesminister. Nanaia Mahuta blir därmed landets första kvinnliga utrikesminister med maoriursprung.

– Jag är privilegierad att kunna leda samtalet inom utrikessfären, sade Mahuta till Radio New Zealand.

Mahuta har suttit i parlamentet sedan 1996 och har dessförinnan ansvarat för ministerier med fokus på lokalt styre och maorifrågor.Premiärministern Aldern har uttryckligen strävat efter att utse en regering som ”representerar” det nyzeeländska folket, något som även uttrycker sig i form av valet av vice-premiärminister, den öppet homosexuelle Grant Robertson

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.