Sudaneser protesterar i Khartum våren 2019. Foto: Salih Basheer/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Pressfrihetspris till nätverk i Sudan

Av Lars Pedersen/TT

SUDAN Ett sudanesiskt journalistnätverk tilldelas årets pressfrihetspris från organisationen Reportrar utan gränser.

Sudanese Journalists Network (SJN) har spelat en avgörande roll för försvaret av oberoende journalistik i Sudan, enligt Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige).

De restriktiva medielagarna som diktatorn Omar al-Bashirs regim införde 2008 fick till följd att SJN bildades. Under åren har nätverket organiserat protester och demonstrationer, vilket lett till att många medlemmar gripits och fängslats.

I dag har SJN cirka 700 medlemmar.

Diktatorn föll

I oktober 2016 bildade SJN en allians med fackföreningar för läkare och advokater. Alliansen drev i slutet av 2018 en kampanj för höjda minimilöner sedan regimen tagit bort subventioner på bröd och bensin varpå priserna rusade.

Med protesterna kom krav på Omar al-Bashirs avgång och i april 2019 föll regimen.

”De gamla medielagarna som kom till under al-Bashir gäller fortfarande och nyligen infördes en internetlag som angriper onlinemedia och sociala medier vilket begränsar oss mycket. Det är även en stor utmaning att rapportera om armén. Gör vi det riskerar vi att gripas och dras inför domstol”, säger Mohamed Elfatih Nayala, en av grundarna av SJN, i ett pressmeddelande från RSF Sverige.

Kan inte komma

Priset till SJN skulle ha delats ut under den internationella dagen för pressfrihet, den 3 maj, men pandemin kom emellan.

Nu sker det i stället den 2 november, den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, under ett direktsänt seminarium i Stockholm dit pristagarna från Sudan inte har möjlighet att ta sig.

Sudan rankas på plats 159 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.