Smaragdgrön asksmalpraktbagge  stortrivs i de nya förhållandena efter att etablerat sig på amerikansk jord i början av 2000-talet. Foto: Benjamin Smith/Wikimedia

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Felstämt klimat hotar gitarrproduktionen

Klimatförändringar och översvämningar utgör ett hot mot USA:s årliga skördar av rödaskar, vars trä bland annat används av gitarrproducenter som Fender. I spåren av det ändrade klimatet har skalbaggehorder intagit den amerikanska myllan med stora ekologiska och ekonomiska konsekvenser.

Av Klas Lundström

KLIMAT Sedan 1950-talet har Fender använt sig av rödask i bygget av sina ikoniska elgitarrer som använts av en rad framgångsrika artister världen över. För Richie Kotzen, gitarrist i band som Mr. Big och Poison, föll valet på Fender, ett val som hade mycket med träslaget att göra, menar han.

– Jag förstod att jag gillade gitarrens askform och dess hals av lönn, säger han till Scientific American.

Växer i allt våtare värld

Längs med Mississippiflodens södra fåror har rödasken frodats i ekosystem som erbjuder våta månader tills torrperioden fick flodvattnet att sjunka undan och träden att torka lagom till skogsbolagen skördeperiod. Men mellan juni 2018 och juli 2019 upplevde USA sitt våtaste år i mannaminne, enligt den federala havs- och atmosfärsmyndigheten NOAA.

Vårfloder längs med Mississippi var de mest förödande som dokumenterats i modern tid och en studie i Nature visade att södra USA upplever allt frekventare översvämningar idag än jämfört med innan den industriella revolutionens startskott.

Ändrade väderbeteenden kommer inte heller sällan ensamma, rapporterar USA:s jordbruksdepartement. Skalbaggsarten ”Agrilus planipennis” – även kallad smaragdgrön asksmalpraktbagge – stortrivs i de nya förhållandena efter att etablerat sig på amerikansk jord i början av 2000-talet. För Kanadas och USA:s askar har deras ankomst betytt trubbel och miljontals träd uppskattas ha gått om intet till följd av skalbaggens kontinentala utbredning.

”Snabbast spridande skalbaggen”

Nu är det bara en tidsfråga innan baggarna når lägre Mississippideltats flodslätter, befarar Jennifer Koch, biolog vid USA:s skogsdepartements skogsavdelning:

– Jag tror att den är den snabbast spridande insekten vi sett angripa träd i USA, säger hon till Scientific American.

Följden av skalbaggsinfluxen har blivit att en rad timmerbolag tidigarelagt fällning av vuxna svampaskar – och dessutom utökat skörden. Ett beslut som Koch kan förstå med tanke på den rådande situationen, men det ändrar inte de facto att beslutet lämnar färre träd för framtiden.

Vem som i slutändan kommer att köpa timmerbolagens rödaskar är emellertid än mer akut fråga. Fender har meddelat att de ämnar sätta punkt för sitt askinslag i gitarrproduktionen, något som tvingar både timmerbolag och artister att anpassa sig till nya förutsättningar.

”Mest bekymrad över klimatfrågan”

Klart är att en övergång från ask till al – som växer på den amerikanska västkusten – kommer innebära ett annat slags gitarr: såväl utseende- som ljudmässigt:

– Ask har en väldigt snabb attack, tänk på en ljus klapp. Al har en varmare och mildare attack. Det är fortfarande en klapp, men den är rundare, säger Brian Swerdfeger, viceordförande vid Fenders gitarrforsknings- och utvecklingsavdelning, till Scientific American.

Kvar i Mississippiflodens flodslätter arbetar amerikanska biologer med att tälja fram ett bättre skydd för de skalbaggshotade askarna, bland annat i form av mer resistenta askar. Det är å andra sidan ett forskningsinitiativ som alltjämt har decennier av arbete kvar innan några resultat väntas gå att skönja – decennier som en alltmer samstämmig forskarkår menar att människan inte har råd att avverka när det gäller klimatfrågan.

– Jag kan anpassa mig till en ny [gitarr]art, men jag är mycket mer bekymrad när det kommer till klimatfrågan, säger Richie Kotzen till Scientific American.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.