Den israeliske högerextremisten Amiram Ben-Uliel fick i måndags sitt straff fastställt till tre livstidsstraff för mord på den palestinska familjen Dawabsheh. Foto: Avshalom Sassoni/Pool Photo via AP
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Israelisk extremist dömd till livstid för mordbrand

Den israeliske extremisten Amiram Ben-Uliel dömdes i måndags till tre livstidsstraff för mord på tre medlemmar av familjen Dawabsheh på ockuperade Västbanken för fem år sedan.

Av Bella Frank

ISRAEL Amiram Ben-Uliel dömdes i maj i år för tre mord och två mordförsök. I måndags fastställdes straffet vid en domstol i Lod till tre livstidsstraff för morden, samt 17 år för mordförsök och ytterligare tio år för mordbrand. Saad och Riham Dawabsheh liksom deras yngsta barn, Ali 18 månader, dödades i attacken i juli 2015. Rätten konstaterade att han utfört attacken som en del av en ”extrem och rasistisk ideologi”.

Den enda som överlevde var den då fyraårige Ahmad som i dag bor med sin morfar Hussein Dawabsheh, som kommenterade straffet med att det inte förändrar något eftersom deras anhöriga är borta. Ahmad som överlevde trots svåra brännskador har nu svårt att använda mask under covid-19-pandemin eftersom han förlorade sitt ena öra vid branden.

– Varför gjorde de det här mot mig? Varför är jag inte som alla andra barn, har han sagt förklarar hans morfar för tidningen Haaretz.

Brandbomb i sovrummet

Enligt åtalet, som väcktes 2016, hade Amiram Ben-Uliel planerat att genomföra attacker mot palestinska familjer i byn Duma och sedan fortsätta till byn Majdal. I Duma brandbombade han först ett hus som var obebott. Sedan gick han vidare till familjen Dawabshehs hus och slängde in en brandbomb i deras sovrum och flydde sedan. Arton månader gamla Ali dog genast, föräldrarna Saad och Riham dog av svåra brännskador på sjukhus först efter flera veckor.

Ben-Uliel friades från anklagelsen att ha tillhört en terrororganisation, men dådet har fördömts som ett judiskt terrordåd. Han hade radikaliserats under flera år innan attacken mot Dawabshehfamiljen. Vid tiden för attacken bodde han på en illegal så kallad utpost, där extrema och radikaliserade israeliska judar intar ockuperad mark, ofta belägna på kullar ovanför palestinska byar eller städer. Många utposter har sedan utvecklats till reguljära israeliska bosättningar, vilka också är illegala enligt internationell rätt.

Utposten Ramat Migron där Ben-Uliel bodde under en period hade samlat unga bosättarextremister, bland annat träffade han den högerextreme Meir Etttinger där. Ettinger är barnbarn till den nu döde rasistiske rabbinen Meir Kahane som grundade rörelsen Kach som bland annat förespråkade etnisk rensning av palestinier.

Ettinger greps också efter morden på Dawabshehfamiljen, och sattes i administrativt förvar i tio månader. Detta då den israeliska säkerhetstjänsten Shin bet såg honom som den främsta misstänkta för judisk terrorism, och han pekades också ut som en möjlig uppviglare till mordbranden mot familjen Dawabsheh.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.