H&M ska fasa ut samarbete i Kina efter larm om att uigurer utnyttjas för tvångsarbete.  Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

H&M ”djupt oroade” över rapporter om tvångsarbete

Efter anklagelser om att uigurer utnyttjats för tvångsarbete inom bomulls- och textilindustrin i Xinjiangprovinsen i Kina har H&M beslutat att fasa ut sitt ”indirekta” samarbete med en leverantör som har väveri där.

Av Bella Frank

KINA H&M skriver i ett uttalande att de är ”djupt oroade” över medierapporter och uppgifter från människorättsorganisationer om tvångsarbete i Xinjiang. Tidigare i år larmade koalitionen End Uyghur forced labour in China now att den utsatta och förföljda minoritetsgruppen uigurer systematiskt utnyttjas för tvångsarbete inom bomulls- och garnindustrin i Xingjiang.

Enligt koalitionen kommer 84 procent av Kinas bomullsproduktion från Xinjiang, och 20 procent av världens bombull har sitt ursprung där, samt att ett av fem bomullsplagg i den globala klädindustrin är ”besudlat av tvångsarbete”.

H&M skriver i uttalandet att det inte finns några indikationer för att det förekommer tvångsarbete vid ett bomullsväveri som försett deras leverantörer med specialgarn, men att de ändå kommer att fasa ut sitt samarbete med ägaren av väveriet under året. Detta då den producenten har fabriker där uigurer ska ha utnyttjats som tvångsarbetare.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.