Radioaktivt vatten vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi. Arkivbild. Foto: Kyodo News via AP
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Japan kämpar mot klockan med radioaktivt avfall

Döende fiskestäder på randen till bankrutt väcker förhoppningar för Japans 2 500 hemlösa containrar med kärnavfall. Kuststaden Suttsu på tippen av landets norra ö har med avfolkningshotet i vitögat räckt upp handen och sagt sig vara frivilliga att förvara kärnavfallet.

Av Klas Lundström

JAPAN För Suttsus 3 000 invånare har fisket alltid varit primär inkomstkälla, något som kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 slog hårt mot. Men nu kan alltså härdsmältans radioaktiva avfall komma till samhällets undsättning.

– Suttsu har tio år på sig att finna nya inkomstmöjligheter, säger borgmästare Kataoka Haruo till The Diplomat.

Processen inför slutförvaring av kärnavfallet är emellertid lång och utdragen. Japaners relation till kärnkraften är heller inte den bästa och för Suttsus invånare handlar det om att väga långsiktiga hälsoaspekter mot kortsiktig ekonomisk överlevnad.

Borgmästare Kataoka Haruo har emellertid fått kritik för sina vädrade planer för Suttsus kärnavfallsomhändertagande innan fiskesamhället hunnit ta ställning till förslaget.

– Det strider mot den parlamentariska demokratins regler, säger Katsuo Hamano, ordförande för Suttsus fiskerikooperativ, till Japan Times.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.