Bild på Venus som nu visat tecken på liv. Foto: J. Greaves/Cardiff University/JAXA via AP
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Planeten Venus uppvisar tecken på liv

Ett internationellt forskarlag har funnit tecken på mikroskopiskt liv i planeten Venus atmosfär. Det är den brandfarliga gasformiga fosforföreningen fosfin som är källan till den febriga stämning som nu fyller världens astronomikorridorer. Fosfin uppstår i jordens atmosfär och är ett sorts avfall som kommer från levande organismer eller mänskliga aktiviteter.

Av Klas Lundström

RYMDEN – När vi noterade de första fosfintecknen i Venusatmosfären var det en chock, säger Jane Greaves, forskningsledare vid Cardiff University, i ett pressmeddelande via Europas mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning (ESA).

Upptäckten gjordes via två samzoomade teleskop – i Chile och amerikanska Hawaii – och publicerades i tidskriften Nature Astronomy. Rapportens resultat gläder många, däribland Christer Fuglesang, astronaut och professor vid KTH:

– Upptäckten är fantastiskt spännande, säger han till SvD.

Det är däremot för tidigt för att dra konkreta slutsatser om existerande livsformer på Venus. Fosfinfyndet kryddar däremot den planetforskning som på senare år snarare riktar in sitt fokus på gasförekomster i jakten efter livstecknen bortom vår planet:

”Hittills har solsystemsutforskning hittat föreningar av intresse, men ofta på platser där gaskällorna är oåtkomliga, såsom Mars yta och i vattenreservoarer på isiga månar”, skriver forskarlaget i rapporten.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.