Brittiske premiärministern Boris Johnson i parlamentet i veckan. Foto: House of Commons/PA via AP

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Hård kritik mot Johnson efter nya turer kring brexit

Den brittiske premiärministern Boris Johnson fick i måndags igenom en första behandling av den lag som ska kunna användas för att bryta mot delar av utträdesavtalet med EU, som efter flera års tuffa förhandlingar blev klart förra året. Men kritiken mot honom är hård och nu varnar USA:s presidentkandidat Joe Biden för att det inte blir något handelsavtal mellan länderna om brexit hotar freden på Nordirland.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN Det nya lagförslaget röstades igenom med siffrorna 340–263. Den brittiska regeringen menar att lagen är en försäkring ifall de pågående förhandlingarna om ett framtida frihandelsavtal går om intet. Johnson har bland annat varnat för att utträdesavtalet – enligt vilket Nordirland i vissa aspekter behandlas annorlunda än England, Skottland och Wales för att undvika en hård gräns på den irländska ön – gör det möjligt för EU att exempelvis införa en livsmedelsblockad mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Med det nya lagförslaget vill Johnson-regeringen kunna bryta mot delar av utträdesavtalet ifall den anser det nödvändigt. Johnson sade i parlamentet i veckan att lagen skulle vara en försäkring men att han inte vill behöva använda den. Han har kritiserats av partimedlemmar som menar att lagen, om den används, skulle bryta mot internationell rätt och därmed skada förtroendet för Storbritannien.

”Ta ansvar”

Hårdast kritik kom dock från tidigare Labour-ledaren Ed Miliband som ersatte nuvarande Labour-ledaren Keir Starmer som är under isolering efter att en familjemedlem visat symtom på covid-19.

– Det premiärministern säger är att hans flaggskepp, det avtal som han sade var en triumf, avtalet han sade var klart, avtalet med vilket han kämpade och vann i valet, nu är motsägelsefullt och otydligt, sade Miliband till Johnson som för en gångs skull hade svårt att hitta ord. Miliband fortsatte med att uppmana premiärministern att inte skylla ifrån sig:

– Det är bara en person som är ansvarig för det, och det är han. Det är hans avtal, det är hans röra, det är hans misslyckande. För första gången i hans liv är det dags att ta ansvar, sade Miliband som menade att Johnson skulle bekänna färg:

– Antingen var han inte ärlig mot landet vad gäller avtalet, eller så förstod han det inte.

Johnson kom förra året överens med EU om ett utträdesavtal, ett avtal som han också få igenom i det brittiska parlamentet, något tidigare premiärministern Theresa May hade misslyckats med. Utträdesavtalet låg klart i mitten av oktober förra året och när britterna gick till val två månader senare vann Boris Johnson och de konservativa stort. Från att ha varit beroende av det lilla nordirländska partiet Democratic unionist party (DUP) fick Tories en majoritet med 80 platser.

USA varnar 

Måndagens lagförslag kommer nu att fortsätta behandlas i parlamentet. En av Johnsons tidigare ministrar, Sajid Javid, har aviserat att han inte kommer att ge sitt stöd till lagförslaget om det inte ändras. Enligt BBC var det två konservativa som röstade emot lagförslaget i måndags kväll, men ytterligare 30 avstod från rösta.

Det kontroversiella i lagförslaget är inte bara att det är en förberedelse för att bryta mot internationell rätt utan att det återigen reser frågetecken kring en eventuell gräns mellan Nordirland och republiken Irland – något utträdesavtalet syftar till att undvika. Detta genom att istället sätta gränsen mellan EU:s inre marknad och Storbritannien i Irländska sjön, med kontroller på varor mellan England, Skottland och Wales och Nordirland. En gräns på själva ön utgör ett hot mot freden på ön.

USA har också vid flera tillfällen betonat att om Storbritannien agerar på ett sätt som hotar Långfredagsavtalet från 1998 så kommer det att diskvalificera landet från ett förmånligt handelsavtal med USA. Representanthusets talman Nancy Pelosi upprepade i förra veckan att det ”inte finns en chans” till handelsavtal mellan länderna om Storbritannien underminerar Långfredagsavtalet.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab är i veckan i Washington, och kommer där möta bland annat Pelosi för att försöka gjuta olja på vattnet. På tisdagen upprepade Demokraternas presidentkandidat Joe Bilden Pelosis budskap och skrev på Twitter att ”Vi kan inte tillåta att Långfredagsavtalet som gett fred till Nordirland att falla offer för brexit. Ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien måste vara avhängigt respekt för avtalet och förhindra en återgång till en hård gräns. Punkt.”

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.