Polis i tyska Nordrhein-Westfalen har genomfört razzior mot kolleger som mistänks ha spridit nazistisk propaganda. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tysk polisräd mot nazistanklagade kolleger

Över 200 poliser genomförde på onsdagen razzior mot kolleger i västra Tyskland som misstänks ha spridit nazistisk propaganda. Tillslagen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-sympatier avslöjats inom polisen eller militären.

Av TT-AFP

TYSKLAND Tillslagen i delstaten Nordrhein-Westfalen riktade sig mot 34 polisstationer och flera utpekade polisers privatbostäder.

De misstänkta poliserna anklagas för att ha delat nazistiska bilder i grupper på meddelandetjänsten Whatsapp, däribland bilder föreställande hakkors, Adolf Hitler samt illustrationer av flyktingar i gaskamrar.

Sammanlagt 29 poliser har tagits ur tjänst i väntan på utredning.

– Det svärtar bilden av polisen i hela Tyskland och är ett slag i ansiktet på de poliser som trots svåra omständigheter varje dag visar sin stora lojalitet med det fira och demokratiska samhället, kommenterar inrikesdepartementets talesperson Steve Alter.

Upplöste elitförband

Razziorna i Nordrhein-Westfalen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-anhängare avslöjats ha koppling till polisen och militären.

I juni beslutade försvarsdepartementet att upplösa delar av elitförbandet KSK sedan en utredning pekat på nazistsympatier.

I juli greps en före detta polis och dennes fru misstänkta för att ha skickat hotbrev till politiker och andra personer, undertecknade med signaturen ”NSU 2.0”. Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, var namnet på en nazistisk grupp som utförde minst tio mord under åren 2000–2007.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.