Blommor framför en av de platser där flera personer sköts ihjäl i Hanau i Tyskland. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Tyskt skottdåd utreds som terrorism

En misstänkt högerextremist har skjutit ihjäl nio personer vid två vattenpipebarer i Tyskland. Mannen och hans mamma har också hittats döda. Dådet utreds som terrorbrott.

– Rasism är giftigt, säger förbundskansler Angela Merkel.

Av Kristin Groth/TT,  Sofia Eriksson/TT

TYSKLAND Chocken har sänkt sig över den tyska staden Hanau, omkring två mil öster om Frankfurt, efter onsdagskvällens blodiga attacker mot två kaféer där gästerna kunde röka vattenpipa. Sammanlagt dödades nio personer och flera andra skadades.

De första skotten avlossades vid 22-tiden i centrala Hanau. Tre personer ska ha dödats framför kafét rapporterar lokala medier. Skytten flydde i bil och fortsatte dödandet vid en vattenpipebar i stadsdelen Kesselstadt. Det finns uppgifter om att två av offren var anställda på baren.

Misstänkt terrorism

Delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth beskriver skjutningen som ett misstänkt terrordåd och motivet som främlingsfientligt. Några av offren hade ursprung i Turkiet, enligt landets presidentkontor.

Skytten hann försvinna innan polisen kunde gripa in och en sju timmar lång jakt inleddes. Beväpnad polis skickades snabbt ut i staden och helikoptrar sattes in i spaningen. Vittnesuppgifter om flyktbilen ledde polisen till en adress i Kesselstadt i utkanten av staden. I en lägenhet hittades två döda personer, den misstänkte skytten – en 43-årig tysk man – och hans 72-åriga mamma, enligt Peter Beuth.

Utredningen har tagits över av federal åklagare, som uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt motiv. Enligt tyska medieuppgifter har mannen uttryckt högerextrema åsikter i ett skriftligt erkännande.

Ensam gärningsman

Dådet utreds som misstänkt terrorbrott. Inget tyder på att det har funnits fler gärningspersoner, enligt polisen.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det finns flera saker som tyder på att det handlar om ett rasistiskt och högerextremistiskt motiverat dåd.

– Det finns mycket som i nuläget pekar mot att han drivits av hat mot människor av annat ursprung, religion eller utseende. Rasism är giftigt, hat är giftigt och det här giftet existerar i samhället och kan ges skulden för alldeles för många brott, säger Merkel.

Can-Luca Frisenna, vars pappa och bror driver en av de drabbade barerna, skyndade dit så snart han fick höra om vad som hänt.

– Jag såg dem, de var skräckslagna och grät. Alla var chockade. Jag kan inte förstå det som hänt. Mina kollegor är som min familj. De kan inte heller förstå, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Ali Mengücek som har bott i området i 40 år var ute med sina barn och hörde skott strax efter det att han kommit hem.

– Jag öppnade fönstret, folk sprang fram och tillbaka och skrek. Inom fem minuter var polisen på plats, berättar han för Deutsche Welle.

”Fruktansvärd natt”

Stadens borgmästare Claus Kaminsky beskriver en fruktansvärd natt men vädjar samtidigt till invånarna att inte spekulera och sprida obekräftade rykten.

– Det går inte att tänka sig en värre natt. Det här kommer naturligtvis att sysselsätta oss under lång tid framöver och bli till ett sorgligt minne, säger han till tidningen Bild.

– Polisen måste få chans att utreda vad som hänt. Till dess bör vi vänta och vara försiktiga, även om det kan vara svårt.

Oron och varningarna för en allt mer självsäker högerextrem rörelse har växt i styrka i Tyskland det senaste året. I oktober sköts två människor ihjäl i staden Halle i ett antisemitiskt dåd. Och i juni förra året mördades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i sitt hem. Han hade engagerat sig för människor på flykt och den misstänkte mördaren är nynazist.

Fakta: Våg av högerextrema attacker

Flera högerextrema attacker har inträffat i Tyskland det senaste året. I oktober 2019 sköts två människor till döds i staden Halle i ett antisemitiskt dåd i landets östra delar. Flera skadades när skytten försökte ta sig in i en synagoga där många samlats för fastehögtiden jom kippur. Gärningsmannen greps efter skottväxling med polis.

I juni 2019 dödades den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i sitt hem. Han hade engagerat sig för människor på flykt och den misstänkte mördaren är nynazist.

I fredags greps tolv medlemmar i en tysk högerextrem grupp som tros ha planerats storskaliga attacker mot moskéer.

Det turkisk-islamiska förbundet för religiösa frågor, Ditib, som finansierar runt 900 moskéer i Tyskland, vill se ett ökat skydd för muslimer i landet.

Förra året fanns drygt 24 000 högerextremister i Tyskland och över hälften av dem, 12 700, räknas som potentiellt våldsamma, enligt en rapport från tyska underrättelsetjänsten BFV.

Källa: AFP

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.