En matförsäljare utanför domstolen i Istanbul. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Terroranklagade Amnestyledare får vänta på dom

I två och ett halvt år har Turkiet anklagat dem för terrorbrott. Och ”Istanbul 11” får vänta några månader till – domarna, som skulle ha avkunnats på onsdagen, har skjutits upp till april.

Av Henrik Samuelsson/TT

TURKIET Det som skulle bli den avgörande rättsförhandlingen mot gruppen som kallas Istanbul 11, där en svensk konsult och två chefer från Amnesty i Turkiet ingår, pågick hela onsdagen i Istanbul. Men när domarna på eftermiddagen insåg att mycket överläggningar återstod beslöt de plötsligt att skjuta upp besluten om de åtalades öde till den 3 april, skriver Amnesty-företrädaren Milena Buyum på Twitter.

De elva anklagade greps sommaren 2017, efter att på olika sätt ha varit inblandade i en konferens om digital säkerhet på ön Büyükada. Enligt misstankarna hade mötet en dold dagordning – att planera en statskupp i Turkiet.

Anklagelserna ”absurda”

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Idil Eser och Taner Kiliç, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals högsta chefer i Turkiet.

Åklagarsidan yrkade förra året på hårda straff för terrorrelaterade brott för bland andra Eser och Kiliç, men öppnade för att Gharavi och några till kan frias.

Amnesty kallar alla anklagelser för absurda. Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, säger att rättegången är väldigt omtalad, och utgången blir ett viktigt test för mänskliga rättigheter i det turkiska samhället.

– Kan man säga det man vill eller inte, frågar sig Anna Lindenfors.

Fakta: ”Istanbul 11”

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas ”Istanbul 11”. De anklagas bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar har åklagarna justerat sina yrkanden och öppnat för att flera av de elva kan frias.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. ”När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara”, skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.