Oberoende fack, som också varit drivande i proteströrelsen Hirak, är under hård press i Algeriet. Här demonstration mot regeringen och den nya presidenten Abdelmadjid Tebboune i december förra året. Foto: AP Photo/Toufik Doudou

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Oberoende fack i Algeriet under attack

Algeriets oberoende fackföreningsrörelse är under fortsatt attack. Nu uppmanar flera världsfack att FN-organet ILO ska agera mot den algeriska regeringen för att sätta stopp för trakasserier och fängslandet av fackliga ledare och fackligt aktiva.

Av Bella Frank

ALGERIET Flera fackliga ledare och fackligt aktiva har gripits och fängslats den senaste tiden. I november dömdes den fackliga ledaren Raouf Mellal, ordförande för det oberoende facket Snateg i förtalsmål efter att ha överlämnat kritik mot regeringen till ILO, skriver det globala facket Industriall på sin hemsida. Han dömdes till sex månaders fängelse och böter och i början av februari stängde polisen ner Snategs huvudkontor.

Snateg har också varit aktiva inom demokratirörelsen Hirak som bröt ut för ett år sedan i protest mot en femte mandatperiod för president Abdelaziz Bouteflika, genom deltagande i både demonstrationer och strejker. Efter att Bouteflika avgick i april förra året har proteströrelsen haft som mål att förändra det algeriska politiska systemet i grunden.

Kräver villkorslöst friande

I höstas greps också den fackliga aktivisten Ibrahim Daouadji som fortfarande är fängslad. Han greps tillsammans i den nordvästra staden Mostaganem med sin treårige son och fyra andra fackliga aktivister när de ifrågasatte ett besök av ungdomsministern där. I november förra året uppmanade Europaparlamentet i en resolution att de algeriska myndigheterna att ”omedelbart och villkorslöst frige alla dem som anklagats för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet”, däribland Daoudji.

Industriall och den Internationella fackliga samorganisationen (Ituc) bland andra kräver nu att ILO:s ordförande Guy Ryder ska uppmana algeriska myndigheter att ovillkorligen släppa alla som gripits för sitt fackliga eller politiska arbete, häva nedstängningen av fackliga kontor och omedelbart tillåta registreringen av oberoende fackliga organisationer i landet och garantera deras mötes- och föreningsfrihet.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.