Den rwandiske musikern Kizito Mihigo, i mitten, efter att han släppts från fängelset utanför Kigali 2018 sedan han benådats av president Paul Kagame. Arkivbild. Foto: Cyril Ndegeya/AFP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Regeringskritisk sångare hittad död i Rwanda

En populär rwandisk sångare vars musik förbjudits av den styrande regimen har hittats död i sin häktescell i huvudstaden Kigali, meddelar polisen, som uppger att han begått självmord. Men omständigheterna kring hans död är oklara.

Av TT/AFP

RWANDA Uppgifterna kommer tre dagar efter det att Kizito Mihigo greps då han försökte lämna landet.

Han hann få besök av familjemedlemmar och av sin advokat i häktet, enligt polisens talesperson John Bosco Kabera.

– En utredning har inletts för att fastställa varför han begick självmord, säger han.

Mihigo, som tidigare varit populär även bland de styrande, började betraktas som misshaglig av det regerande partiet Rwandan Patriotic Front (RPF) runt 2013 efter att han i flera låtar ifrågasatt den officiella berättelsen kring folkmordet i Rwanda 1994.

Anklagad för terrorism

Särskilt kontroversiell ansågs en låt vara där Mihigo uppmanade till att hedra alla rwandier som dog i konflikten, vilket tolkats som att han lyft fram även de från den hutuiska majoriteten som dödades av den dåvarande tutsigerillan RPF, som styrt landet sedan den satte stopp för folkmordet.

2015 anklagades Mihigo för terrorism och dömdes samma år till 10 års fängelse för att ha konspirerat mot regeringen. Han släpptes 2018 efter att ha benådats med villkoret att han inte fick lämna landet utan myndigheternas godkännande.

Alltmer auktoritär

Flera andra personer har under de senaste åren dött under oklara omständigheter i rwandiska häkten. I fjol hittades en tidigare högt uppsatt tjänsteman vid president Paul Kagames kansli död i ett militärfängelse efter att han dömts till 10 års fängelse för korruption.

2015 sköts Kagames personlige läkare Emmanuel Gasakure till döds i häkte av polisen.

Kagame, som varit president sedan 2000, har anklagats för att ta till alltmer auktoritära metoder och strypa möjligheterna för all form av egentlig opposition.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade RPF regimen. I dag är RPF det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var ombord på planet.

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.