Studenter på en konservativ skola tvingades klä av sig inför personal för att kontrollera att de inte hade mens. Enligt skolan måste studenterna registrera när de har mens. Foto: Marco Verch

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Studenter tvingades klä av sig för menskontroll

Kvinnliga studenter i den indiska delstaten Gujarat har protesterat mot att de tvingades klä av sig inför lärare för att bevisa att de inte hade mens. Skolan som genomförde inspektionerna drivs av en konservativ hinduisk grupp. Skolans rektor och tre andra i ledningen greps och misstänks för brott.

Av Bella Frank

INDIEN 68 kvinnliga studenter kallades från sina klassrum för att på toaletter visa sina underkläder för att kontrollera att de inte hade mens. Enligt skolans regelverk får studenter som menstruerar inte besöka skolans tempel, inte befinna sig i skolköket eller röra andra elever. De måste också sitta längst bak i klassrummen, rapporterar BBC. För att kontrollera att detta efterlevs måste studenterna anmäla när de har mens i ett register.

När inga studenter hade anmält sig de senaste månaderna fattade en anställd på skolans boende misstankar vilket ledde till den integritetskränkande kontrollen.

Rektorn greps

Ett par dagar senare protesterade studenter på skolområdet och krävde att åtgärder vidtas mot de anställda som ”förödmjukat” dem. En polisanmälan har gjorts mot skolans agerande och skolans ledning ska greps, rapporterar den indiska dagstidningen Deccan Chronicle.

De gripna var skolans rektor, boendets chef liksom två ytterligare personer. I onsdags släpptes de mot borgen men misstankarna mot dem kvarstår, bland annat för att ha hållit studenterna i ett stängt rum och tvingat dem att klä av sig.

Händelsen ägde rum på skolan Shree Sahajanand Girls Institute i staden Bhuj i den västra delstaten Gujarat i Indien i förra veckan. Skolan drivs av sekten Swaminarayan som beskrivs som en både rik och konservativ religiös grupp. En religiös ledare inom sekten har sagt att om en ”menstruerande kvinna lagar mat till sin man, kommer hon definitivt bli född som en tik i hennes nästa liv”, rapporterar Deccan Chronicle.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.