NYHETER:

30 år gammalt hatbrott reds ut i Australien

Scott Johnson. Foto. New South Wales Police

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

30 år gammalt hatbrott reds ut i Australien

Den 8 december 1988 dog Scott Johnson av ett fall utmed en klippa i Sydney, i Australien. Döden var följden av ett mord och händelsen var startskottet på ett 30-årigt helvete för de anhöriga som inte nådde sitt slut förrän i början av 2022 efter att en idag australiensisk 50-årig man har erkänt sin skuld till den amerikanske matematikern Scott Johnsons död. 

Av Klas Lundström

HBTQ | Erkännandet innebär att anhöriga kan gå vidare, menar Steve Johnson, den mördades bror.

– Det är äntligen över. Den här 33-åriga resan har nått sitt slut, säger han till New York Times.

Scott Johnson, som var öppet homosexuell, hade flyttat till Australien för att slutföra sina matematikstudier, för att leva tillsammans med sin partner och ansöka om medborgarskap.

Utreddes som hatbrott – först 2017

Till en början förklarades Scott Johnsons död vara resultatet av ett självmord, en teori som brodern Steve emellertid inte trodde på.

Att motivet till ett eventuellt mord var ett hatbrott var tidigt en av misstankarna som Steve Johnson hade – men att hans brors död ens kunde klaras upp juridiskt hade aldrig varit möjligt utan insatser från en grävande journalist som familjen anlitade 2005 i kölvattnet av att ytterligare tre dödsfall från samma tid togs upp på nytt.

2012 lyckades Steve Johnson få polisen att öppna fallet på nytt men det var först 2017 som en tredje utredning kunde fastslå att Scott Johnson antingen knuffats eller tvingats hoppa på grund av hot. Den nu dömde mannen nekade först, men reste sig under ett förhör och erkände sin skuld till Scott Johnsons död.

”Hopp för andra fall”

Utfallet och det idoga och bland annat privat finansierade journalistiska arbetet kring det trettioåriga dödsfallet har lett till nyöppnade granskningar och utredningar om andra fall i New South Wales som gäller hatbrott mot hbtq-personer mellan åren 1970 och 2010.

– Nu finns det en modell att följa. Nu finns det hopp om att 30-åriga fall går att lösa. Jag upplever det som att min bror hade varit väldigt stolt, säger Steve Johnson till New York Times.

Den dömde 50-åringens straff är inte fastställt, men bedömare finner det troligt att ett livstidsstraff är att vänta, rapporterar bland annat The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.