NYHETER:

Hbtq-personer i fara i Afghanistan

Nemat Sadat under en Pridemarsch i Washington, USA, 2017. Foto: Elvert Barnes/Flickr

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Hbtq-personer i fara i Afghanistan

Hbtq-personer i Afghanistan är liksom kvinnor och flickor en stor riskgrupp nu när talibanerna har tagit kontroll över landet. Den homosexuella afghanska exilförfattaren Nemat Sadat säger i en intervju med Pink News att hbtq-personer kommer att ”rensas ut och utrotas” efter talibanernas maktövertagande.

Av Bella Frank

AFGHANISTAN | Nemat Sadats familj lämnade Afghanistan när han var barn och de bosatte sig i USA. När han 2012 flyttade till i Kabul för att undervisa i statsvetenskap på American University of Afghanistan (AUAF) spreds rykten om honom.

Då han började tala om hbtq-personers rättigheter attackerades universitet snart av talibanerna för att vara ”en högborg för bögar och lesbiska”, säger Nemat Sadat till Pink News.

Han varnar nu för att talibanerna kommer att sig av ett dödligt förtryck av htbq-personer i det fördolda:
– De kommer att tillsätta informanter för att lura homosexuella och bisexuella män online och på offentliga platser och ta dem till undanskymda platser och döda dem och göra sig av med deras kroppar, säger han.

Han förklarar att detta är tillvägagångssätt som talibaner som har verkat under täckmantel i tidigare afghanska regeringar under Hamid Karzai och Ashraf Ghani tillämpat, enligt vittnesmål från överlevare. Han tror inte det är sannolikt med offentliga avrättningar av hbtq-personer eftersom de blivit bättre på PR.

– Hbtq-afghaner har egentligen inga val. De kan antingen vänta på en långsam död eller en snabb sådan. Den lilla glädje de haft kommer att försvinna i vetskapen att talibanerna kan ta deras liv vilket ögonblick som helst, säger Nemat Sadat till Pink News.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.