NYHETER:

Repressiv HBTQI-lag diskuteras i Ghana

Wilhemina Nyarko från Ghana deltar i en demonstration mot lagförslaget i Ghana där homosexualitet kan ge fängelsestraff, New York, USA,  oktober 2021. Foto: TT/ AP Photo/Emily Leshner

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Repressiv HBTQI-lag diskuteras i Ghana

Samtidigt som Påven Franciskus öppnat dörren för att Katolska kyrkan bör anta en mer tolerant och inkluderande inställning till HBTQI-personers rättigheter har katolska kyrkoledare i Ghana valt att stödja regeringens repressiva lag för HBTQI-personer.

Lagen, som under hösten tröskat igenom det ghananska parlamentets olika instanser, slår fast sexuella rättigheter och familjevärderingar, men vädrar öppet att homosexualitet ”bör bli förbjudet i Ghana” och ett brott som kan ge fängelsestraff.

Av Klas Lundström

GHANA | Lagen ”The Promotion of Proper Human Sexual Rights and Ghanaian Family Values Bill 2021” har diskuterats i månader och på sistone varit föremål för direktsända utskottsseminarier. Där lyfter religiösa intressegrupper fram icke-heterosexuella som ett problem ”som borde tas itu med”, rapporterar Pink News.

Anledningen till ghananers ”avvikande” och icke-heterosexuella läggningar bottnar, menar dessa gruppers företrädare, i ”psykologiska problem”. Lobbygrupper verkar nu även för att det enligt lagen även ska bli en skyldighet att genomgå ”omvändningsterapi”.

Människorättsorganisationen Rightify Ghana kritiserar såväl lagen som fördömer de uttalanden som skett under de direktsända och mycket uppmärksammade debatterna. Organisationen menar att många HBTQI-personer skulle riskera att fara än mer illa med lagen som grädde på moset i ett redan syrligt samhällsklimat.

”Att jaga HBTQI-personer och tvinga dem att betala för omvändningsterapi eller dömas till fängelse skapar ett farligt klimat som mycket väl kan sluta med att många begår självmord”, säger Rightify Ghana i en kommentar.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.