REPORTAGE:

Drömmen om klasslös sömn

Gasutvinningen har haft en direkt påverkan på både civilbefolkning där omkring 500 familjer har tvångsförflyttats och på den väpnade konflikten i Cabo Delgado menar Friends of the Earth. Foto: TT/AP Photo/Marc Hoogsteyns

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Brittiska regeringen stämd för gasprojekt i Moçambique

Friends of the Earth har stämt den brittiska regeringen för att stoppa investeringar i gasutvinning i Cabo Delgado i Moçambique. Enligt Friends of the Earth strider den planerade brittiska investeringen mot åtaganden i Parisavtalet och bidrar till att förvärra konflikten i området som bröt ut 2017. I konflikten har den jihadistiska gruppen al-Shabaab bland annat kidnappat 600 kvinnor och flickor för att utnyttja dem som sexslavar rapporterade Human Rights Watch på tisdagen.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN–MOÇAMBIQUE | Förhandlingarna i brittisk domstol inleddes på tisdagen och ska avslutas under torsdagen. I fokus står den brittiska regeringens finansiering av ett gasutvinningsprojekt i Cabo Delgado i Moçambique som leds av det franska energiföretaget Total. Friends of the Earth hävdar att finansieringen som sker genom Storbritanniens exportkreditnämnd (UK Export Finance) står i strid med Parisavtalet och miljögruppen hoppas att domstolen ska besluta att finansieringen är olaglig, rapporterar The Independent.

– Det är inte mer än rätt att dörren till den här smutsiga investeringen sparkas upp, säger Rachel Kennerley från Friends of the Earth till The Independent och fortsätter:

– Storbritannien måste erkänna sitt historiska bidrag till krisen vi nu befinner oss i genom att hjälpa länder i frontlinjen, som Moçambique, att göra den viktiga övergången till förnybar energi åt alla. Genom att stoppa sitt stöd åt alla fossila bränslen, inklusive gas, kan regeringen bli känd för något annat än klimathyckleri, säger hon.

Hålla 1,5-gradersmålet ”vid liv”

Den brittiska regeringen har meddelat att man inte kommenterar en pågående rättslig strid, rapporterar The Independent.

Samtidigt har en grupp om 17 klimatexperter i ett öppet brev uppmanat den brittiske premiärministern Boris Johnson att dra in finansieringen av gasprojektet som de menar ”riskerar Storbritanniens trovärdighet som global ledare i klimatkrisen” och att den går stick i stäv med den brittiska regeringens budskap under klimattoppmötet i Glasgow nyligen om att hålla 1,5-gradersmålet ”vid liv”, rapporterar Sky News. I brevet förklarar forskarna och akademikerna att projektet i Moçambique när gasen används väntas leda till koldioxidutsläpp som motsvarar Storbritanniens sammanlagda utsläpp under en tioårsperiod.

Utvinningen har också haft en direkt påverkan på både civilbefolkning där omkring 500 familjer har tvångsförflyttats och på den väpnade konflikten i Cabo Delgado menar Friends of the Earth. Detta då inflödet av utländska investerare har inneburit att olika former av säkerhetsstyrkor har mobiliserats in för att skydda företagen, och deras och infrastruktur. Bland dessa finns också legosoldater och sammantaget har detta enligt Friends of the Earth inneburit att konflikten i området har förvärrats. ”Utarmade och desillusionerade har folk på lokal nivå blivit en primär måltavla för rekrytering av rebellerna, som har attackerat lokalbefolkning och som nyligen belägrade staden Palma”, skriver Friends of the Earth på sin hemsida.

Enorm klimatpåverkan

Det var 2010 som den enorma gasfyndigheten upptäcktes av det amerikanska företaget Anadarko Petrolium i havet utanför Cabo Delgados kust. Sedan några år tillbaka har miljöorganisationen Justica Ambiental (JA)/Friends of the Earth Mozambique mobiliserat mot gasutvinningen och har kritiserat såväl Moçambiques regering och de multinationella företagen som de utländska regeringarna som stöder dem finansiellt. Gasen som ska utvinnas där kommer till största del exporteras och enligt Friends of the Earths kampanj kommer projektet få enorm klimatpåverkan, dessutom har alltså flera hundra familjer tvångsförflyttats för att göra plats för den snabbväxande industrin som också innebär god mylla för korruption, något landet redan tampas med. Landet rankas på plats 149 av 180 på Transparency Internationals korruptionsindex för 2020.

Under de senaste åren har också den väpnade konflikten med en islamistisk terrorgrupp trappats upp. Gruppen som kallas Al Sunnah wa Jama’ah (ASWJ) eller al-Shabaaab har kopplingar till IS och har enligt Human Rights Watch sedan 2018 kidnappat 600 kvinnor och flickor som tvingats ”gifta sig” med gruppens stridande män som sedan utsätter dem för systematiskt sexualiserat våld. Enligt Human Rights Watch har vissa av de kidnappade också sålts till utländska stridande.

– al-Shabaabs ledare måste genast släppa varje kvinna och flicka som de håller fångna. De måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra våldtäkt och sexuella övergrepp som begås av deras stridande, sätta stopp för barnäktenskap, tvångsäktenskap, och försäljningen och förslavningen av kvinnor och flickor vid deras baser och i områden där de opererar, säger Mausi Segun, Afrikachef på Human Rights Watch på organisationens hemsida.

Flickor pekas ut

Human Rights Watch har intervjuat 37 personer mellan 2019 och 2021 – tidigare kidnappade, deras släktingar och regeringstjänstemän bland annat. En av de intervjuade är en 33-årig kvinna som berättar för Human Rights Watch att hennes nära släkting av al-Shabaab tvingades att peka ut alla hus i Diaca Town där det bodde flickor mellan 12–17 år. 203 flickors hem ska ha pekats ut men det är osäkert hur många av dessa som fördes bort:

– Vissa mödrar bad de stridande att ta dem istället för deras döttrar. Men en av mashababoerna [ett annat ord för al-Shabaab] sade att de inte ville ha gamla kvinnor med barn och sjukdomar, berättar en 27-årig man för Human Rights Watch.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.