NYHETER:

Pepparspray mot kvinnoprotest i Turkiet

Tusentals demonstranter, mestadels kvinnor, protesterade mot våld mot kvinnor i Turkiet på torsdagen. Demonstrationen var också en protest mot att Turkiet lämnade Istanbulkonventionen mot våld i nära relationer i somras. Foto: AP Photo/Kemal Aslan

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Pepparspray mot kvinnoprotest i Turkiet

Tusentals demonstranter, mestadels kvinnor, protesterade mot våld mot kvinnor i Turkiet på torsdagen. Demonstrationen var också en protest mot att Turkiet lämnade Istanbulkonventionen mot våld i nära relationer i somras. Kravallpolis använde pepparspray mot demonstranterna vid Taksim Square och ska också ha skjutit gummikulor i marken.

Av Bella Frank

TURKIET | Protesten i Istanbul är en del i en veckolång mobilisering mot våld mot kvinnor i samband med den internationella dagen mot våld mot kvinnor och demonstranterna ställde också krav på att Turkiet på nytt ska gå med i Istanbulkonventionen. 

– Vi är inte tysta, inte rädda, lyder inte, skanderade några av demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

En kvinna från organisationen Women’s Defense Network förklarade för Al Jazeera English att hon också deltagit i de stora demonstrationer som hölls i somras när landet formellt lämnade Istanbulkonventionen vilket innebar ett stort steg bakåt för kvinnors rättigheter och ett bakslag för det omfattande arbete av kvinnoorganisationer som låg bakom ratificeringen av konventionen 2011. 

– Kvinnor går ut på gatorna för att i Turkiet och över hela världen ökar mäns våld, säger kvinnan som bara identifieras som Gokce, till Al Jazeera English.

– Vi är på gatorna för att kräva kvinnors rätt att försvara sig, för att kräva rättvisa för de kvinnor som dödats, för [kvinnors] rätt arbeta, för lesbiska kvinnors rättigheter. 

285 kvinnor döda i år

Demonstrationen stoppades av kravallpolis som var utrustade med vattenkanoner och gummikulor, och de sköt både gummikulor och tårgasbehållare ner i gatan för att tvinga tillbaka demonstranterna. Enligt Al Jazeera English upplöstes demonstrationen en knapp timme senare. 

Våld mot kvinnor är ett utbrett problem i Turkiet som var första land att ratificera Istanbulkonventionen, formellt Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet och blev i somrars första land att lämna den, efter ett dekret från president Recep Tayyip Erdogan i våras. Hittills i år har 285 kvinnor dödats av män i Turkiet för att de är kvinnor, i så kallade femicid, enligt organisationen We will stop femicide platform

De officiella siffrorna från inrikesministeriet är något lägre, 251 dödade kvinnor fram till den 15 november. Trots det ser det ut som antalet mord på kvinnor i år kommer att överstiga förra årets siffra på 268.

– Det är inte bara statistik, det handlar om mänskliga liv, och vi måste genast ta itu med den här frågan, säger landets inrikesminister Süleyman Soylu, rapporterar Al Jazeera English.

Delar av torsdagens demonstration skanderade också slagord mot regeringen – landets ekonomi har försämrats länge men i veckan dök landets valuta kraftigt, bland annat efter att presidenten vägrat vidta åtgärder för att stoppa en tilltagande inflation. Liran har förlorat omkring 40 procent i värde under året. President Erdogan förklarade under veckan att han är en ”fiende” till höga räntor på lån och att hans ekonomiska politik är en del av ”ett ekonomiskt självständighetskrig”, rapporterar Euronews. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.