NYHETER:

Frankrike: Enklare polisanmäla våld i nära relation

Frankrike kommer att göra det möjligt för kvinnor att göra en polisanmälan om våld i nära relation på andra platser än på polisstationer. I tisdags besökte Marlène Schiappa, minister med ansvar för medborgarskapsfrågor, en polisstation i Paris. Foto: AP Photo/Christophe Ena

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Frankrike: Enklare polisanmäla våld i nära relation

Frankrike kommer att göra det möjligt för kvinnor att göra en polisanmälan om våld i nära relation på andra platser än på polisstationer. Detta efter att många kvinnor har vittnat på sociala medier om att poliser inte har tagit dem på allvar eller skuldbelagt dem när de velat göra en anmälan.

Av Bella Frank

FRANKRIKE | Marlène Schiappa, minister med ansvar för medborgarskapsfrågor, säger i en intervju med nyhetsbyrån Associated Press att en polisanmälan ska kunna ske på en plats där den som har utsatts för våld i nära relation eller för sexualbrott känner sig trygg till exempel i en väns hem.

– Det finns kvinnor som berättar för oss att de inte vågar gå till en polisstation eftersom de är rädda för att inte välkomnas, eftersom det är svårt att tala om saker som är tabubelagda (med) en okänd person i uniform i en främmande miljö, säger hon till Associated Press i samband med Internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Protest i lördags

Tiotusentals kvinnor har på sociala medier delat berättelser om hur de behandlats av polis när de försökt att göra polisanmälan kring sexualbrott under hashtaggen #DoublePeine, ”dubbel bestraffning”. Marlène Schiappa menar att det trots att så många som 30 000 berättelser har delats så möts den brottsutsatta på ett korrekt och empatiskt sätt i majoriteten av fallen.

– Men för den minoritet av fall som går fel är det naturligtvis oacceptabelt, säger hon till Associated Press och förklarar att inrikesministeriet har påmint polisen om att de enligt lag måste ta emot alla former av anmälningar. Detta efter att kvinnor vittnat om att polis har försökt övertala dem att inte göra någon anmälan bland annat då de menat att tillräcklig bevisning inte anses ha funnits.

– Att inte ta emot en anmälan är olagligt, säger hon. 

I helgen demonstrerade kvinnor i Paris mot det utbredda våldet mot kvinnor. Frankrike har en hög nivå av våld i nära relationer ur ett EU-perspektiv. En kvinna dödas av en partner eller tidigare partner var tredje dag i genomsnitt – hittills i år har 101 kvinnor dödats. 2018 dödades 121 kvinnor, 2017 låg siffran på 130. Enligt landets statistikbyrå Insee är det bara tio procent av de som utsätts för sexualbrott i Frankrike som gör en formell polisanmälan. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.