NYHETER:

Turkiska kvinnor demonstrerade för solidaritet på 8 mars

Demonstranter ropar slagord under en marsch för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen i Istanbul, Turkiet, tisdagen den 8 mars 2022. Liksom tidigare år förklarade myndigheterna stadens stora torg, Taksim, och omgivande områden för förbjudet för demonstrationer. Kravallpolis satte sedan upp metallbarrikader runt Taksim såväl som på sidogator som leder till torget och till en närliggande gångväg. Polisen sköt tårgas för att skingra grupper av demonstranter som försökte bryta sig igenom polisens linjer. Foto: TT/AP Photo/Emrah Gurel

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Turkiska kvinnor demonstrerade för solidaritet på 8 mars

Tusentals kvinnor demonstrerade runt om i Turkiet i samband med den internationella kvinnodagen. Större skydd för kvinnor som utsätts för våld i nära relation och fler insatser mot det dödliga våldet mot kvinnor var några av kraven. Demonstranter uttryckte också solidaritet med kvinnor i Ukraina.  

Av Bella Frank

TURKIET | – Vi är här för att säga nej till kriget. Tusentals ukrainska kvinnor och barn har blivit hemlösa. De är krigets första offer. [Kvinnor] riskerar inte bara att utsättas för våld utan har också blivit måltavlor för en sexistisk diskurs, sade Nazan Karacabey, talesperson för Ankaras Women’s Platform som höll en demonstration i Turkiets huvudstad i söndags, rapporterar nyhetssajten Al-Monitor.

Nazan Karacabey syftar på att ukrainska kvinnor har utsatts för sexism genom att utmålas som sexobjekt på turkiska sociala medier där män har sagt sig vilja ”välkomna” ”sexiga” ukrainska kvinnor, något som har mötts av stark kritik.

– De sexistiska kommentarerna om ukrainska kvinnor har inte bara gjorts av män på gatan utan av akademiker som har kommenterat Ukrainakrisen eller av journalister, säger Itir Bagdadi, till Al-Monitor.

Itir Bagdadi, en feministisk akademiker som också var en av arrangörerna av en ”Ta natten tillbaka”-demonstration i hamnstaden Izmir, fortsätter:

– Under det här årets demonstrationer har vi sett många budskap som har manat till fred och solidaritet med krigets offer.

Ett annat krav under årets internationella kvinnodag har varit att Turkiet på nytt ska gå med i Istanbulkonventionen, ett juridiskt bindande instrument mot våld mot kvinnor i Europa, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan valde att lämna förra året. Det dödliga våldet mot kvinnor är ett stort problem, under de senaste året har 277 kvinnor blivit offer för femicid enligt officiella siffror och ytterligare 247 dödsfall betraktas som suspekta – olyckor eller självmord som skulle kunna vara förtäckta femicid:

– Utträdet har fått turkiska kvinnor att känna sig osäkra och har uppmuntrat män vad gäller våldsamma handlingar mot kvinnor, säger Feride Acar, en av nyckelpersonerna i förarbetet till konventionen, till Al-Monitor.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.