Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj besökte i lördags Rom och träffade den italienska premiärministern Giuseppe Conte. Här under ett möte i januari. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Libysk FN-representant vill se sanktioner

Libyens representant i FN vill att USA och EU inför sanktioner mot ryska legosoldater som enligt Libyens statliga oljebolag i fredags tog över kontroll över oljefälten i Sharara i västra Libyen.

Av Bella Frank

LIBYEN Det var på fredagen som såväl ryska legosoldater som andra utländska stridande enligt det statliga libyska oljebolaget NOC anlände i konvojer till Sharara och tog kontrollen över oljefältet som utgör omkring en tredjedel av landets oljetillgångar. Oljefälten i Sharara har nyligen kunnat uppta oljeproduktionen efter ett längre uppehåll.

Därför vill Libyens representant i FN, Taher al-Sunni, nu att sanktioner införs genom att USA och EU fryser tillgångarna till ”alla terroristorganisationer och håller dem som finansierar dem ansvariga”, skriver han bland annat på Twitter, rapporterar Al Jazeera.

”Farligaste platsen”

Legosoldater från den ryska Wagnergruppen har sedan i höstas stridit på krigsherren Khalifa Haftars sida. Haftar som har sin maktbas i östra Libyen har dock tappat både initiativ och mark sedan den internationellt erkända regeringen i Tripoli, GNA, med premiärminister Fayez al-Sarraj i spetsen med hjälp av turkiskt militärt stöd kunnat slå tillbaka Haftars styrkor, LNA, allt längre österut.

Ryska legosoldater anklagas också för att ha gjort staden Sirte, där strider nu pågår mellan GNA och Haftars LNA, farlig och osäker.

– Sirte är den farligaste platsen i Libyen efter att den blev centrum för legosoldater från det ryska Wagnerföretaget, sade GNA:s militära talesperson Muhammad Qanunu i lördags.

Samma dag mötte GNA:s premiärminister Fayez al-Sarraj också Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom för samtal kring italienska företags återkomst till verksamhet i Libyen.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.