Ny premiärminister blir Micheál Martin, partiledare för Fianna Fáil fram till slutet på 2021, därefter tar Leo Varadkar över igen. Här syns Martin i februari ett par veckor efter parlamentsvalet där Fianna Fáil och Sinn Féin fick lika många mandat. Foto: Brian Lawless/PA via AP
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Grönt inflytande i Irlands nya regering

Nästan fem månader efter parlamentsvalet har Irland slutligen en regering. Den utgörs av en koalition mellan de två största partierna och historiska rivalerna, mitten-högerpartierna Fianna Fáil och Fine Gael, liksom the Green Party.

Av Bella Frank

IRLAND Det är många och långa förhandlingar partierna emellan som ligger bakom koalitionsregeringen som i helgen stod klar. Den innebär att de två största partierna som varit varandras största rivaler sedan republikens grundande, och det splittrande inbördeskriget, för hundra år sedan nu kommer att regera tillsammans. 

I helgen valdes Fianna Fáils ledare Micheál Martin till ny taoiseach som Irlands premiärminister kallas. Posten kommer under mandatperioden delas mellan Martin och Leo Varadkar, som innehaft posten de senaste tre åren. Martin kommer att vara premiärminister fram till i slutet på nästa år, därefter tar Varadkar över igen.

Striderna inom the Green party har varit stora inför helgens omröstning om huruvida partiet skulle ställa sig bakom regeringen och ingå i koalitionen. De båda partierna Fianna Fáil och Fine Gael har turats om vid makten under 1900-talet och att ingå i en koalition med dessa har av vissa medlemmar av the Green party setts som ett svek mot det egna partiets politik.

Sinn Féin stängs ute

Bland annat röstade Clare Bailey, ledare för partiets nordirländska sektion, i fredags emot att ingå i koalitionen med hänvisning till att framgångarna vad gäller klimat och miljö är för små för att motivera bristen på politik som stärker social rättvisa. Men när omröstningen var över stod det klart att det var en massiv majoritet som röstat för – 76 procent.

Genom the Green partys stöd fick koalitionen också de omkring 80 platserna parlamentet som krävs för att kunna bilda regering. I utbyte mot stödet har partiet fått igenom att regeringen ska driva en politik som innebär en minskning av koldioxidutsläpp med 7 procent i genomsnitt årligen.

I parlamentsvalet i februari fick Fianna Fáil och Sinn Féin lika många mandat, men Sinn Féin har hållits utanför regeringsförhandlingarna. Sinn Féin, som gjorde ett oväntat bra val, stängs nu ute från inflytande men enligt dess ledare Mary Lou McDonald innebar resultatet i februari ett mandat för förändring. Efter att den nya regeringskoalitionen blivit klar sade McDonald att de frågor som varit viktiga för väljarna undviks i det nya regeringsprogrammet, och hon uppmanade dem som röstat för förändring att inte förlora hoppet, rapporterar RTÉ.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.