Migranter tar sig till Jemen i hopp om att kunna resa vidare till de rika gulfländerna för att där hitta arbete. Här anländer migranter från Etiopien till Ras al-Ara, Lahj i Jemen. Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Afrikanska migranter i Jemen beskylls för att sprida corona

Migranter i Jemen vittnar om att houthimilisen som kontrollerar norra Jemen använder våld för att tvinga bort dem från området, vilket utsätter dem för stora faror.

Av Christin Sandberg

JEMEN Detta framkommer i vittnesmål som The New York Times tagit del av via telefonintervjuer med ett halvt dussin migranter som sitter i saudiska fängelser. De enskilda berättelserna har inte kunnat bekräftas, men människorättsgrupper har rapporterat liknande händelser.

Houthimilisen, som backas upp av Iran, och som kontrollerar stora delar av norra Jemen har drivit tusentals migranter på flykt från området under pistolhot de senaste tre månaderna under förevändning att de sprider coronavirus. Coronasmittan finns både i delar av Jemen som rebellerna har kontroll över och i områden som regeringssidan eller dess allierade kontrollerar.

Dumpas i öken

Migranterna har dumpats i öknen utan mat och vatten och med fara för sina liv. Andra har tvingats till den saudiarabiska gränsen – houthimilisens största fiende – där de skjutits av gränsvakter och tillfångatagits. Vittnena beskriver att de har blivit slagna, knappt fått något att äta och tvingats sova på golvet, där de även måste utföra sina behov. Andra har sökt sig tillbaka till smugglarna för att försöka ta sig in i Saudiarabien, där de hoppas hitta ett arbete.

Redan tidigare under coronapandemin skrev Al Jazeera om att spänningarna ökade mellan jemeniterna och de närmare 400 000 migranter som finns i landet. De allra flesta afrikanska flyktingar som finns i Jemen är där med förhoppningen att kunna ta sig vidare till de mer välbärgade närbelägna länderna.

Sedan fem år tillbaka rasar kriget mellan de Iranstödda houthirebellerna, som har kontroll över huvudstaden Sanaa, och den saudiskt ledda alliansen som stöttar Jemens regering. Det har gjort slut på allt i landet, som är det fattigaste i Mellanöstern.

En av många tragedier

De som drabbas värst är civilbefolkningen, som inte bara dödas i korselden mellan de stridande parterna, utan även av svält och sjukdomar. Bland dessa finns de afrikanska migrantarbetarna som levande försöker ta sig till Saudiarabien med hopp om att hitta ett arbete i den rika gulfstaten. Men nu har utpekandet av dem som syndabockar till coronapandemin gjort det ännu svårare.

– Covid är bara en tragedi bland alla de många tragedier som de här migranterna står inför, säger Afrah Nasser, en jemenitisk forskare hos människorättsorganisationen Human rights watch, till New York Times.

FN, Human rights watch och andra människorättsorganisationer har alla rapporterat om de fruktansvärda människorättsbrott, våld och övergrepp som de hundratusentals migranter som varje år försöker ta sig till Saudiarabien via Jemen utsätts för. Många av dem vet inte ens att det är krig i Jemen.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.