NYHETER:

Politiska ytterkanter på frammarsch i Argentina

Argentinas regerande peronistparti har förlorat sin kongressmajoritet efter att ett trotskistparti grep tredjeplatsen ifråga om partistorlek. Till höger Myriam Bregman som företräder det trotskistiska Socialistpartiet som i valet vann två stolar i Buenos Aires. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Politiska ytterkanter på frammarsch i Argentina

Den sydamerikanska nationens regerande peronistparti har förlorat sin kongressmajoritet efter att ett trotskistparti grep tredjeplatsen ifråga om partistorlek. Detta samtidigt som högerekonomen Javier Mileis libertarianska parti steg som en raket tack vare gynnsam rapportering inför valet. 

En valutgång som ger såväl högerpopulister som vänsteraktivister skäl till framtidstro runtom i Sydamerika.

Av Klas Lundström

ARGENTINA | För första gången på 40 år har alliansen Peronistfronten för alla mist sin kongressmajoritet och tappat ansenlig mark i huvudstaden Buenos Aires. Valutgången gör att den argentinska politiska vardagen står inför en svårtydd parlamentarisk karta där nya konstellationer är nödvändiga att ingå för att vinna majoritet. 

– Det är inte så konstigt att folk uppsöker nya röster, vi har hört de etablerade partiernas ledare tala så att våra öron värker de senaste åren, säger en källa bosatt i Buenos Aires till Tidningen Global.

Hyllas av likasinnade

I likhet med andra politiska utvecklingar i Sydamerika – särskilt i Paraguay och Brasilien – har populism i fråga om högljudda, högerorienterade män med snabba lösningar på komplexa problem vunnit stort stöd i allmänna val. 

Det libertarianska partiet och Javier Mileis framgång hyllas av likasinnade runtom i Sydamerika, däribland av José Antonio Kast, en högerextrem presidentkandidat som hyser stora förhoppningar inför söndagens val i Chile.

– Såväl högern som vänstern har vuxit. Det är tydligt att alltfler börjar se vänstern som en väg ut ur ekonomiska och sociala situationer, nu är vänstern en tredje nationell politisk kraft, säger Myriam Bregman, som företräder det trotskistiska Socialistpartiet som i valet vann två stolar i Buenos Aires, till The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.