NYHETER:

Politiska ytterkanter pÄ frammarsch i Argentina

Argentinas regerande peronistparti har förlorat sin kongressmajoritet efter att ett trotskistparti grep tredjeplatsen ifrÄga om partistorlek. Till höger Myriam Bregman som företrÀder det trotskistiska Socialistpartiet som i valet vann tvÄ stolar i Buenos Aires. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Politiska ytterkanter pÄ frammarsch i Argentina

Den sydamerikanska nationens regerande peronistparti har förlorat sin kongressmajoritet efter att ett trotskistparti grep tredjeplatsen ifrÄga om partistorlek. Detta samtidigt som högerekonomen Javier Mileis libertarianska parti steg som en raket tack vare gynnsam rapportering inför valet. 

En valutgÄng som ger sÄvÀl högerpopulister som vÀnsteraktivister skÀl till framtidstro runtom i Sydamerika.

Av Klas Lundström

ARGENTINA | För första gÄngen pÄ 40 Är har alliansen Peronistfronten för alla mist sin kongressmajoritet och tappat ansenlig mark i huvudstaden Buenos Aires. ValutgÄngen gör att den argentinska politiska vardagen stÄr inför en svÄrtydd parlamentarisk karta dÀr nya konstellationer Àr nödvÀndiga att ingÄ för att vinna majoritet. 

– Det Ă€r inte sĂ„ konstigt att folk uppsöker nya röster, vi har hört de etablerade partiernas ledare tala sĂ„ att vĂ„ra öron vĂ€rker de senaste Ă„ren, sĂ€ger en kĂ€lla bosatt i Buenos Aires till Tidningen Global.

Hyllas av likasinnade

I likhet med andra politiska utvecklingar i Sydamerika – sĂ€rskilt i Paraguay och Brasilien – har populism i frĂ„ga om högljudda, högerorienterade mĂ€n med snabba lösningar pĂ„ komplexa problem vunnit stort stöd i allmĂ€nna val. 

Det libertarianska partiet och Javier Mileis framgÄng hyllas av likasinnade runtom i Sydamerika, dÀribland av José Antonio Kast, en högerextrem presidentkandidat som hyser stora förhoppningar inför söndagens val i Chile.

– SĂ„vĂ€l högern som vĂ€nstern har vuxit. Det Ă€r tydligt att alltfler börjar se vĂ€nstern som en vĂ€g ut ur ekonomiska och sociala situationer, nu Ă€r vĂ€nstern en tredje nationell politisk kraft, sĂ€ger Myriam Bregman, som företrĂ€der det trotskistiska Socialistpartiet som i valet vann tvĂ„ stolar i Buenos Aires, till The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter