NYHETER:

Diabetes ett växande problem i fattigare länder

Diabetestest på Mauritius. Samtidigt som problemen med diabetes ökar i världens utvecklingsländer tvingas många miljontals drabbade gå utan den vård de har behov av. Foto: Nasseem Ackbarally/IPS

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Diabetes ett växande problem i fattigare länder

Problemen med diabetes har på senare år ökat särskilt snabbt i världens låg- och medelinkomstländer. Och det är en sjukdom som slår särskilt hårt mot personer som inte har tillgång till vård.

Av Bruno Kappa/IPS

HÄLSA | Diabetes typ 2 är en sjukdom som drabbar många både i världens rika och fattiga länder.  Globalt beräknas det i dag finnas fler än fyra gånger fler personer som är diabetiker jämfört med under 1980-talet. Nu är i snitt 8,5 procent av världens befolkning drabbade av sjukdomen.

Det handlar om ett globalt folkhälsoproblem med svåra konsekvenser, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

FN har återkommande varnat för att sjukdomen, när den förblir obehandlad, kan leda att människor förlorar sin syn eller drabbas av njurproblem, hjärtattack, stroke eller tvingas till amputationer.

År 2019 beräknas 1,5 miljoner människor ha avlidit på grund av sin diabetes – och ytterligare 2 miljoner på grund av komplikationer.

Fetman har tredubblats

Under det senaste decenniet har antalet fall av diabetes ökat snabbare i låg- och medelinkomstländer än i världens rika länder.

Särskilt utbredda är problemen i Mellanöstern och Nordafrika, regioner där många äter för mycket socker och där även snabbmaten har blivit allt vanligare.

Enligt WHO hänger utvecklingen samman med att problemen med övervikt och fetma snabbt har ökat i världen. Sedan 1975 uppges antalet personer som lider av fetma i världen nästan ha tredubblats. År 2016 beräknades det finnas över 1,9 miljarder vuxna i världen som var överviktiga, varav 650 miljoner var kraftigt överviktiga.

I samband med Världsdiabetesdagen, som i år inföll den 14 november, uppmärksammar FN samtidigt hur orättvis fördelningen av diabetesvård är i världens länder.

Många miljontals människor med diabetes saknar tillgång till insulin och andra vårdinsatser. Detta samtidigt som personer som drabbats av diabetes behöver vård för att hantera sitt tillstånd och för att undgå komplikationer.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.