NYHETER:

Historisk kartläggning av avloppsslam i världshaven

Yangtzefloden – Kina och Asiens längsta flod med 6 300 kilometer från källa till utlopp – står för 11 procent av alla kväveföroreningar. Foto: Chinatopix via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Historisk kartläggning av avloppsslam i världshaven

Ett forskarlag vid Earth Institute vid Columbia University i USA har gått till botten med avloppsslammets påverkan på floder och hav runtom i världen. Ett 20-tal platser i världen visar sig stå för hälften av alla kväveföroreningar i världens floder och hav.

Av Klas Lundström

AVFALLSHANTERING | Sammanlagt har 135 000 avrinningsområden kartlagts – och endast 25 av dessa zoner visar sig stå för hälften av alla kväveföroreningar som når floder och hav.

”Avloppsvattentillförseln av smittoämnen och kväve till kusthaven utgör klara utmaningar för kustekosystem, folkhälsa och ekonomier över hela planeten”, skriver forskarlaget, lett av Cascade Tuholske, geograf vid Earth Institute och en av framtagarna till en ny analysmodell.

Yangtzefloden särskilt utsatt

De främsta föroreningszonerna återfinns i Indien, Kina och längs den koreanska halvön. Endast Yangtzefloden – Kina och Asiens längsta flod med 6 300 kilometer från källa till utlopp – står för 11 procent av alla kväveföroreningar.

Andra avloppsföroreningspunkter som sticker ut återfinns i Argentina, Kongo, Nederländerna, Nigeria och USA.

– Vi har aldrig haft någon världsomspännande förståelse för hur stort problemet är, säger Cascade Tuholske till Scientific American.

Klimatförändringar driver på utvecklingen

Klimatförändringar, skriver forskarlaget i rapporten, är ett av de hot som kustnära ekosystem tvingas möta – andra är kommersiella industrier och jordbruk.

”Våra resultat tyder på att tillförsel av avloppsvatten sannolikt kommer att interagera med mängden antropogena stressfaktorer för kustekosystem, vilket leder till minskat fiske, förluster och försämring av livsmiljöer och hälsoeffekter”, konstaterar studieförförfattarna.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.