NYHETER:

Copa América flyttar från Argentina till Brasilien

Värdskapet för Copa América var tänkt att delas mellan Argentina och Colombia men de regeringskritiska protesterna i Colombia och det svåra coronaläget i Argentina gör nu att Brasilien tar över värdskapet. Foto: AP Photo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Copa América flyttar från Argentina till Brasilien

Kort före första avsparken flyttas Copa América – Sydamerikas landslagsmästerskap  i fotboll för herrar – från Argentina till Brasilien. Från en pågående covid-19-kris till en politisk dito. Argentina går miste om nödvändiga inkomster och istället äger mästerskapet rum i ett av covid-19:s värst drabbade länder, där endast tio procent av alla vuxna vaccinerats två gånger – och där kraven på presidentens avgång ekar högre för varje dag som går.

Av Klas Lundström

ARGENTINA I takt med att Argentina har svårt att kontrollera spridningen av covid-19 har Conmebol – Sydamerikas fotbollsorgan och motsvarighet till europeiska Uefa – beslutat att frånta landet dess värdskap för herrarnas Copa América 2021. 

Tidigare var tanken att Argentina och Colombia skulle dela på värdskapet, något som föll i stöpet till följd av den politiska krisen i Colombia.

Nu faller även den andra värdnationen för ett av världens äldsta fotbollsmästerskap ifrån, med mindre än två veckor kvar till öppningsmatchen. Och i ett läge då många av de sydamerikanska trupperna inväntar besked om vart de kan börja förbereda sig inför ett intensivt matchschema.

Stora förluster

Från spelares håll hörs emellertid acceptans för de tvära kasten. Bland annat från Luis Suárez, anfallare för Uruguays landslag:

– Vi måste visa att människors hälsa har högsta prioritet, sa Atletico de Madrid-spelaren i en kommentar, rapporterar brittiska The Guardian.

Förutom stora förluster i förhållande till människoliv och den söndrade ekonomi som Argentina lider sviterna av under ”pandemiåren” 2020 och 2021 står det även klart att landet beräknas gå miste om motsvarande en miljard kronor i uteblivna intäkter, rapporterar The Guardian.

Brasilien ersätter – i tider av protester

Brasilien ersätter Argentina som värdland för Copa América 2021, något som är möjligt mycket tack vare den fotbollsinfrastruktur och idrottsevenemangserfarenhet som Sydamerikas största land och ekonomi samlade på sig som värdnation för herrfotbolls-VM 2014 och Rio de Janeiros sommar-OS 2016. 

Det politiska läget förblir emellertid spänt i ett Brasilien som drabbats hårt av covid-19. Och ett land där tusentals människor nyligen intog gatorna till massprotester för en riksrättsprocess mot Brasiliens högerauktoritäre president Jair Bolsonaro. 

Endast tio procent av landets vuxna befolkning har fått två vaccindoser och ett ökat antal invånare anser att presidenten och hans regering bär ansvaret för Brasiliens höga dödstal och administrativa kaos när det gäller hälsovårdens icke-adekvata omhändertagande av covid-19-smittade, rapporterar brittiska BBC.  

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.