NYHETER:

Många unga hbtq-personer gripna i Uganda

Sexual Minorities Uganda arbetar för att stärka hbtq-personers mänskliga rättigheter men på senare år har repressionen mot hbtq-gruppen blivit allt hårdare, och enligt en ny lag kan samkönade sexuella relationer bestraffas med långa fängelsestraff.  Arkivbild. Foto: AP Photo/Stephen Wandera

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Många unga hbtq-personer gripna i Uganda

44 personer greps tidigare i veckan från ett boende för unga hbtq-personer i Uganda. Enligt Frank Mugisha, chef för Sexual Minorities Uganda, har alla utom två åtalats för att brutit mot landets smittskyddslagar. Nyligen har också en sexualbrottslsglag röstats igenom i landets parlament som ses som ett ännu ett slag mot landets hbtq-personer.

Av Bella Frank

UGANDA Frank Mugisha skriver på Twitter att 17 av de unga gripna utsattes för integritetskränkande analundersökning, och domstolsförhandlingar kring borgen skulle hållas på onsdagen för de 42 åtalade personerna.

Tre av de gripna släpptes under onsdagen men de övriga hålls kvar i förvar då domstolsförhandlingarna ajournerades till fredagen.

Polisräder mot boenden för hemlösa hbtq-personer har vid flera tidigare tillfällen genomförts, bland annat 2019 och 2020. Förra våren greps unga hemlösa hbtq-personer på ett boende i Nsangi nära huvudstaden Kampala.

Polisräden skedde även då under förevändning att de boende brutit mot coronarestriktioner, och de anklagades för att ha bidragit till smittspridning då de levt på ett gemensamt boende som drivs av organisationen Children of the Sun Foundation Uganda,

”Hatbrott kommer att öka”

Sexual Minorities Ugandas Frank Mugisha menade då att gripandet var ett utslag av homofobi. 19 unga personer satt gripna i sju veckor innan de släpptes efter ett domslut. Under de senaste åren har gripanden av hbtq-personer blivit vanligt, polis har genomfört flera razzior mot hbtq-arrangemang, och det har också sedan länge pågått arbete för att kriminalisera samkönade sexuella relationer.

2013 antogs en lag med dödsstraff för homosexuellt sex, en lag som dock bedömdes vara grundlagsvidrig av landets konstitutionsdomstol 2014. 

Tidigt i maj röstade Ugandas parlament igenom en sexualbrottslagsförslag som syftar till att stävja olika former av sexualbrott men som också innehåller kriminalisering av samkönade sexuella relationer med fängelsestraff på upp till tio år.

– Vi kommer definitivt att utmana detta i domstol. Den bör eller kommer att förändras eller dras tillbaka. Lagen, om den skrivs under av presidenten, kommer att fortsätta trakassera hbtq+-gruppen. Den kommer öka fallen av godtyckliga gripanden och utpressning. Hatbrott och våld mot hbtq+-gruppen kommer att öka på grund av den här lagen, säger Frank Mugisha till DW.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.