NYHETER:

Västpapua: Minderåriga dödade i indonesiska flygattacker

Militer Murib, mitten, militär ledare för den beväpnade västpapuanska självständighetsrörelsen OPM. Foto: TPNPB-OPM
 
 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Västpapua: Minderåriga dödade i indonesiska flygattacker

Rapporter inifrån det stängda Västpapua talar om minderåriga civila dödsoffer, byar satt i brand och intensiva indonesiska bombräder. Från indonesiska regeringen – och i indonesisk press – talas det mer om konflikten i Israel–Palestina än utvecklingen i landets ”östra hörn”.

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA | Tre unga kvinnor har skjutits ihjäl i en gemensam indonesisk militärinsats i distriktet Ilaga i Puncak Jaya i de västpapuanska högländerna, rapporterar Suara Papua.

Bland de tre dödsoffren var två minderåriga – 12-åriga Neri Murib och 16-åriga Rana Tabuni – medan den tredje – Siska Mom – bara hade fyllt 20 när hon dödades i en bombräd.

– De dödades i en helikopterattack i norra Ilaga. Helikoptrarna attackerade och sköt urskillningslöst mot kyrkan Kingmi Kabuki. Kyrkan förstördes och de tre unga kvinnorna sköts till döds, säger en anonym källa till Suara Papua.

650 personer har flytt undan striderna

Indonesisk militär uppges även ha dödat en medlem av den beväpnade västpapuanska självständighetsrörelsen, sedan i april terroristklassad av Indonesien.

Därutöver beräknas över 650 personer från ett antal distrikt och byar ha flytt undan stridigheter och indonesiska bombräder, vilket utökar ett redan högt antal västpapuanska internflyktingar till följd av de senaste veckornas upptrappade militära operationer i regionen.

– Dagens bombräder påminner mig om vad jag själv gick igenom som barn i de västpapuanska högländerna på 1970-talet. Då bombades våra byar och våra fäder mördades och våra fastrar våldtogs mittför våra ögon, säger Benny Wenda, Västpapuas interimspresident i exil i London, till Tidningen Global.

By i Puncak Jaya står i brand till följd av indonesiska bombräder, vilka har kostat minst tre minderåriga livet. Foto: Anonym källa.
 
Indonesien tiger om utvecklingen

Enligt uppgifter till Tidningen Global fylls städerna Timika och Nabire med internflyktingar, vilka är utelämnade åt lokala organisationer – främst kyrkosamfund – för stöd i form av mat och tak över huvudet då Indonesien alltjämt nekar internationella hjälporganisationer, oberoende journalister och FN:s människorättsutredare tillträde till Västpapua.

Tidningen Global har mottagit bilder på brinnande byar och patronhylsor, vilket överensstämmer med de rapporter som anlänt från det eskalerande krigsskådeplatsen i Puncak Jaya.

Indonesiens regering ledd av Joko Widodo har emellertid visat större intresse för den pågående humanitära katastrofen i Gaza och uppmanat till omedelbara fredssamtal mellan Israel och Palestina.

”Mitt hjärta gråter”

Joko Widodos och den indonesiska regeringen krav på eldupphör och fredssamtal i Israel–Palestinakonflikten har renderat i fortsatt fokus på händelseutvecklingen i Mellanöstern även i indonesisk press. Varken Jakarta Post eller Jakarta Globe, två av landets ledande dagstidningar har (middagstid 17/5) inte rapporterat om utvecklingen i Puncak Jaya, i vad som officiellt kallas Indonesien östra hörn.

– Indonesiska styrkor har avfyrat minst 40 raketbomber mot områden bosatta av civila, uppger en källa på plats i Puncak Jaya till Tidningen Global.

För Benny Wenda är upptrappningen av våldet i Puncak Jaya och ett stigande dödstal av civila inte bara ett eko från ett blodigt förflutet – det är också en akut politisk påminnelse om den västpapuanska befolkningens utsatthet bakom lykta indonesiska dörrar:

– Precis som människor i Puncak Jaya idag så tvingades även vi fly ut i vildmarken på 1970-talet. Mitt hjärta gråter av att se allt upprepas om igen, säger han.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.