NYHETER:

Tyskland erkänner folkmord i Namibia – ont blod kvarstår

Skallarna av två personer som dödades i Herero- och Nama-upproret mellan 1904 och 1908 under en ceremoni i Berlin 2018, innan återlämnandet av resterna till Namibia. Foto: Gregor Fischer / AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tyskland erkänner folkmord i Namibia – ont blod kvarstår

Den tyska kolonialismen i Namibia har kallats förlagan till Förintelsen under andra världskriget. Nu har Tyskland och Namibia kommit överens om ett skadeståndspaket för folkmordet av folkgrupperna Herero och Nama i början av 1900-talet, men trots det tyska erkännandet får den europeiska stormakten kritik för sin hantering av frågan.

Av Klas Lundström

TYSKLAND | Regeringarna i Berlin och Windhoek har efter flera års förhandlingar kommit fram till ett avtal om gällande skadestånd för tyska människorättsbrott begångna i Namibia, rapporterar Namibian Sun.

De tyska kolonialövergreppen i dåvarande Tyska Sydvästafrika är dokumenterade och verifierade, men trots det låg Namibia och Tyskland ännu i fejd 2020 när det gällde kompensationspaket för massmord av tiotusentals tillhörande namibiska ursprungsfolk.

Mellan 1904 och 1908 i det närmaste utrotades de namibiska ursprungsfolken Herero och Nama av den tyska kolonialismens framfart. Ursprungsfolken motsade sig den tyska kolonialpolitiken och fick betala ett högt pris för sitt motstånd, bland annat till följd av regelrätta massakrer och fångenskap i koncentrationsläger på fängelseön Shark Island, även kallad ”Dödens ö”.

Förintelsens förlaga

Där beräknas att nära halva Namabefolkningen utrotades i sjukdomar som tidigare varit okända för de sydvästafrikanska folkgrupperna.

1915 tvingades Tyskland släppa taget om sin sydvästafrikanska kolonialinrättning och i den historiska backspegeln ses landets systematiska folkmord av namibiska folkgrupper som en förlaga till Förintelsen under andra världskriget.

Enligt den överenskommelse som enligt rapporter ska undertecknas inom två veckor av respektive regeringar kommer Tyskland erkänna folkmord på Herero och Nama.

Ont blod kvarstår

Trots det kvarstår ont blod gentemot den tyska hanteringen av frågan och förhandlingarna i Namibia, trots att det förutom ett erkännande kommer att betalas ut skadestånd.

– Sättet de har hanterat det här på, det är väldigt smärtsamt. Vi vill ha förlikning, men på ett ärligt sätt. Vår värdighet är fortfarande nedtryckt, vilket inga pengar kan hela, säger Ida Hoffman, namibisk politiker och mångårig debattör i folkmordsfrågan, till Namibian Sun.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.